„Măgării PSD-iste pe voturile râmnicenilor”


• declară deputatul Buican după dezbaterea proiectului de lege privind sistemul public de pensii
„La dezbaterea PL-x 725/2018 Proiect de lege privind sistemul public de pensii din cadrul Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, reprezentanţii PSD au început oficial noul sezon cu promisiuni mincinoase. Astfel, după ce Guvernul a omis să introducă în noua Lege a pensiilor prevederea de care beneficiau peste 500.000 de români, printre care şi râmnicenii, parlamentarii PSD din Comisia de Muncă s-au gândit să amăgească toţi românii, promiţându-le că lista cu zonele ai căror cetăţeni vor beneficia de pensionare anticipată cu 2 ani, fără penalizare, va fi realizată de Guvern, după …. 2021!”, transmite, de la București, Cristian Buican. Deputatul liberal consideră că această prevedere este un „cadou otrăvit” al reprezentanţilor PSD. Este o veste proastă pentru că puterea PSD-ALDE nu a acceptat păstrarea prevederii din vechea lege a pensiilor cu menţionarea expresă a localităţilor (unde se regăsea şi Râmnicu-Vâlcea) ai căror cetăţeni beneficiază de pensionare anticipată cu 2 ani, fără penalizare. Parlamentarul liberal este de părere că prevederea din vechea lege trebuia păstrat în forma iniţială, cu lista nominală a localităţilor, unde se regăsea şi Râmnicu-Vâlcea, iar în acest sens, a depus un amendament, înregistrat la comisia de Muncă din Camera Deputaţilor cu nr. 4c-9/1005 din 3.12.2018. Din păcate amendamentul nu a fost aprobat, reprezentanţii PSD preferând o promisiune în locul unei certitudini.

„Reprezentanţii PSD nu se dezmint şi doresc în continuare să ia voturi şantajând populaţia. Au făcut un amendament conform căruia râmnicenii ajung la mâna unei comisii manipulate politic. Conform prevederii adoptate, Guvernul va realiza lista zonelor în care se va aplica prevederea conform căreia cei care au locuit în poluare remanentă 30 de ani se pot pensiona cu 2 ani, fără penalizare. Ţinând cont că Guvernul este eminamente un actor politic, se pot face abuzuri, iar cei de la PSD sunt specialişti în asta. Mai mult decât atât, există şi astăzi o serie de legi adoptate de Parlament acum 2-3-4-5 ani, pentru care Guvernul trebuia să facă norme de aplicare şi nici acum, ele nu sunt gata. Probabil, odată cu apropierea alegerilor, s-a deschis noul sezon al promisiunile mincinoase. Sper să nu am dreptate, dar mă aştept ca mesajul electoral al celor de la PSD pentru râmniceni să fie: dacă nu votaţi PSD, nu veţi beneficia de această prevedere!” a declarat Cristian Buican.

Neață: „Amendamentul meu a reușit”

În acest timp, deputatul Eugen Neață a transmis: „În luna mai a anului 2017 am reușit, în urma demersurilor făcute, să introduc municipiul Râmnicu Vâlcea în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Amendamentul pe care l-am depus atunci, înregistrat cu nr. 279/2017 la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, a fost adoptat cu susținerea președintelui Comisiei pentru muncă și protecție socială și a voturilor date de colegii mei. Prin documentele primite la aceea vreme din partea societăţilor care îşi desfăşoară activitatea pe platforma chimică, am putut susţine şi argumenta importanţa acordării persoanelor ce au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, flour, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, pe o rază de 8 km în în jurul acestor localităţi, pensionării anticipate cu doi ani fără penalizarea prevăzută la alineatul 4 din lege. Astăzi, în ședința Comisiei de muncă și protecție socială, am susținut și votat amendamentul înregistrat cu nr. 1072/10.12.2018, pe care l-am depus alături de președintele Comsiei, Adrian Solomon și câțiva colegi de ai mei, prin care am introdus în proiectul de Lege PLx 725/2018 privind sistemul public de pensii un nou articol 57 indice 1 cu următorul cuprins: «Art.57 indice 1. – (1) În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Sănătății şi Ministerul Economiei metodologia de stabilire şi determinare a zonelor industriale cu poluare remanentă. (2) Siturile cu potenţial de poluare remanentă sunt identificate şi nominalizate prin ordin comun al celor trei miniştri. (3) Locuitorii din unităţile administrativ teritoriale pot beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit și/sau lucrat cel puțin 30 de ani în zona determinată prin ordinul comun prevăzut la alin.(2), într-o rază de 8 km în jurul sitului contaminat». Prin acest amendament am reușit, încă o dată, ca locuitorii din unitățile administrativ-teritoriale să poată beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la doi ani, dacă au locuit și/sau lucrat cel puțin 30 de ani în zona determinată prin ordinul comun prevăzut la alin. (2), într-o rază de 8 km în jurul sitului contaminat. Fac precizarea că reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 57 indice 1 nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative. Raportul Comisiei de muncă și protecție socială asupra proiectului de lege cu privire la sistemul public de pensii va intra la votul final în ședința Camerei Deputaților cameră decizională”.