LISTA COMPLETĂ A RESTRICȚIILOR care au venit peste vâlceni


Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat sâmbătă, 27 martie 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ. Acestea vin ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.
Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 17/2021, începând de duminică, 28 martie, ora 0.00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, sunt obligate să pună în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 293/10.03.2021, respectiv ale Hotărârii Guvernului nr. 348/25.03.2021 pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la H.G. nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Potrivit acestor modificări, începând cu data de 28 martie 2021, circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică de 7,5/1.000 de locuitori este interzisă în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În localitățile în care rata de incidență depășește pragul de 7,5/1.000, circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este interzisă în intervalul orar 20.00 – 05.00 pe tot parcursul săptămânii.
Excepție fac persoanele care se deplasează în acest interval orar în interes profesional, pentru urgențe medicale, îngrijirea/însoțirea copilului sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, în cazul decesului unui membru de familie ori dacă sunt persoane aflate în tranzit sau efectueză călătorii cu avionul, trenul, autocarul și alte mijloace de transport de persoane, ce pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. La solicitarea personalului autorităților abilitate, persoanele care circulă în acest interval orar trebuie să prezinte legitimație de serviciu/adeverință eliberată de angajator ori declarație pe propria răspundere. Modelele de adeverință de la angajator, respectiv de declarație pe propria răspundere pentru cele două  intervale orare de restricționare a circulației în afara locuinței pot fi descărcate accesând următorul link: https://cetrebuiesafac.ro/modele-declaratii.

Se închid toate sălile de fitness!

De asemenea, operatorii economici au obligația să își reducă programul cu publicul până la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică dacă se află în localități cu incidență între 4 și 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii în cazul în care sunt în localități în care incidența este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori. Prin excepție, în intervalul orar 18.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Totodată, în localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 depășește 4/1.000 de locuitori, sălile de sport/fitness își vor suspenda activitatea. În ceea ce privește centrele de vaccinare și cabinetele medicale din localitățile cu incidență de peste 4/1.000 de locuitori, acestea nu se vor închide la ora 18.00, iar persoanele programate la vaccinare sau care au nevoie de tratament se pot prezenta și după această oră.

Alte măsuri dispuse de autorități

Celelalte localități, în funcție de incidența înregistrată, vor aplica în continuare măsurile prevăzute în H.G. 293/10.03.2021, respectiv:
1.Cinematografele și instituțiile de spectacole și/sau concerte vor putea funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori; fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și își vor suspenda activitatea cu publicul dacă rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori.
2.Restaurantele și cafenele situate în interiorul clădirilor vor organiza activitatea cu publicul la 50% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06.00 – 22.00 în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, la 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06.00 – 22.00 în localitățile în care incidența este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și își vor suspenda activitatea cu publicul în localitățile în care incidența este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceste măsuri se aplică și în cazul în restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, cu mențiunea că, la depășirea ratei de 3/1.000 de locuitori, acestea vor putea fi deschise doar pentru persoanele cazate în aceste unități de cazare.
3.Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este organizată la 50% din capacitatea maximă a spațiului în localitățile cu o rată a incidenței cumulate în ultimele 14 zile mai mică și egală cu 1,5/1.000 locuitori, la 30% din capacitatea spațiului în localitățile cu o rată a incidenței cumulate în ultimele 14 zile de peste 1,5/1.000 de locuitori, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și se suspendă în localitățile cu incidență de peste 3/1.000 locuitori. În localitățile cu incidență de peste 3/1.000 de locuitori, își pot desfășura activitatea doar operatorii economici licențiați în acest domeniu, care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri.
De asemenea, potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea, centrele și magazinele comerciale din județ au obligația să asigure pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minim patru metri pătrați și păstrarea distanței de protecție sanitară. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Totodată, administratorii/proprietarii acestor centre/magazine comerciale sunt obligați să se asigure de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare. În cazul societăților comerciale și/sau instituțiilor cu mai mult de 50 de angajați care nu pot să dispună organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, acestea au obligația să stabilească un program de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
Măsurile dispuse prin Hotărârea nr. 17/2021 a CJSU Vâlcea se vor aplica pe o perioadă de șapte zile!
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Prefecturii Vâlcea