Liga a IV-a a intrat în vacanţă. Patru echipe au luat avans spre play-off


• Flacăra Horezu, Stejarul Vlădeşti, CS Şirineasa şi FC Băbeni domină cu autoritate întrecerea judeţeană

Al doilea sezon din „Elita” fotbalului vâlcean derulat conform sistemului cu două serii a ajuns la pauza de iarnă. După 16 etape disputate în Seria Nord (acolo unde activează 15 echipe) şi 15 runde în Seria organizată în partea de sud a judeţului (aici fiind înscrise 14 formaţii), situaţia la vârful clasamentului este destul de clară în ambele întrecerii.
Aşa cum anticipam, forţele din Liga a IV-a vâlceană au fost destul de disipate, cele mai puternice grupări au avut o ascensiune rapidă spre vârful ierarhiei. În fiecare serie s-au făcut remarcat câteva echipe, unele cu vechi ştate la nivelul Ligii a IV-a, altele cvasidebutante. În Seria Nord, Flacăra Horezu (45 p) şi Stejarul Vlădeşti (40 p) au luat opţiuni serioase pentru adjudecarea celor două poziţii care trimit în play-off-ul pentru desemnarea campi­oanei judeţene. Chiar dacă aici acti­vează foste câştigătoare ale titlului judeţean, precum Hidroelectra Râmnicu Vâlcea sau Posada Peri­şani, evoluţia acestora în sezonul actual poate fi trecută la capitolul dezamăgiri, cele două nereuşind să ţină pasul cu primele clasate. Ca atare, în urma multor evoluţii şterse, fostele campioane ocupă poziţii modeste, la mijlocul clasamentului. Dacă e să analizăm această ierarhie, putem ajunge la concluzia că Flacăra Horezu şi Stejarul Vlădeşti au o singură urmăritoare care ar putea încurca „socotelile” pentru play-off, aceasta fiind Minerul Ocnele Mari. Echipa din Salină a avut evoluţii foarte bune, a acumulat 36 de puncte şi rămâne în „cărţile” pentru final-four-ul fotba­lului vâlcean. După primele trei clasate amintite mai sus, ierarhia este completată cu un grup com­pact de patru formaţii, toate cu câte 31 de puncte: CSM II Râmnicu Vâlcea, Cozia Călimăneşti, AS Mihăeşti şi Viitorul Dăeşti.
Trecând în Seria Sud, întâlnim o situaţie foarte asemănătoare celei prezentate în seria din partea fotbalistică de nord a judeţului. Şi aici există doi „granzi” care au dominat lupta pentru primele două poziţii, celelalte echipe fiind nevoite să privească practic întrecerea din­tre acestea. Ne referim la CS Şiri­neasa (42 p) şi FC Băbeni (37 p), echipele celor doi primari liberali Dan Săraru şi Ion Bîzîc fiind cu un pas şi jumătate în play-off-ul pentru desemnarea campioanei judeţene. Şi aici, o singură echipă pare capa­bilă să mai emită pretenţii pentru accederea între cele mai bune ale judeţului, aceasta fiind CS Mădulari (33p). În altă ordine de idei, încă trei-patru echipe se luptă pentru o poziţie cât mai onorabilă în acest sezon, chiar dacă fără şanse la play-off. Ne referim aici la Unirea Tomşani 29p, Unirea Drăgăşani 25p, Experţi Popeşti 24p şi Viitorul Valea Mare 24p.

Clasament Seria Nord: Flacăra Horezu 45p, Stejarul Vlădeşti 40p, Minerul Ocnele Mari 36p, CSM II Râmnicu Vâlcea 31p, Cozia Călimăneşti 31p, AS Mihăeşti 31p, Viitorul Dăeşti 31p, Hidro Râmnicu Vâlcea 17p, Topologul Galicea 16p, Posada Perişani 14p, Foresta Malaia 14p, Viitorul Budeşti 11p, Chimia 2012 Râmnicu Vâlcea 11p, AS Pietrari 10p şi Lotru Brezoi 4.
*primele două clasate se califică în play-off
Clasament Seria Sud: CS Şirineasa 42p, FC Băbeni 37p, CS Mădulari 33p, Unirea Tomşani 29p, Unirea Drăgăşani 25p, Experţi Popeşti 24p, Viitorul Valea Mare 24p, CSC Orleşti 20p, Minerul Costeşti 20p, Cavalerul Trac Cernişoara 19p, AS Creţeni 13p, Zorile Scundu 12p, Victoria Frânceşti 6p şi Oltul Ioneşti 0p.
*primele două clasate se califică în play-off

Opinii după încheierea anului fotbalistic

Și pentru că tot ne aflăm la finalul anului fotbalistic în județul nostru și la un moment de bilanț, am stat de vorbă doi oameni implicați foarte serios în fenomenul sportiv. Am ales câte un edil din co­mune care au echipe în Liga a IV-a. Ne referim aici la CS Șirineasa din Seria Sud, respectiv Topologul Galicea din Seria Nord.
Dan Săraru, primar Șirineasa: „Echipa din comună a avut o primă parte de campionat foarte bună, așa cum ne și așteptam și de altfel. Avem o bază sportivă care ne permite să evoluăm în Liga a III-a fără probleme. Acum rămâne de văzut dacă și echipa va avea puterea pentru a promova acolo. Nu este ușor, pentru că mai sunt de disputat atâtea etape în campionat, plus un play-off foarte dificil. Iar dacă ne ajută Dumnezeu și câștigăm campionatul, va urma un baraj infernal. Mulți cred că este simplu să evoluezi la nivelul Ligii a III-a, dar vă spun că nu este chiar așa. În primul rând cresc costurile, legate de deplasări, barem de arbitraj și remunerațiile jucătorilor. Am făcut un calcul orientativ și pot spune că dacă vom promova în Liga a III-a, atunci cheltuielile noastre vor crește cu cel puțin 50%. Acum nu vă gândiți că din cauza asta nu ne-am mai dori promovarea. Dimpotrivă, cred că putem face față cheltuielilor, poate mai vin și niște sponsori pe lângă noi și nu ar fi deloc complicat. Acum rămâne să se decidă pe teren cine va juca barajul și, mai ales, dacă reprezentanta județului nostru va și dovedi că merită să promoveze în eșalonul superior”.
Florea Udrea, viceprimar Galicea: „Nu am avut o primă parte tocmai reușită de sezon. Speram să facem mai mult, dar atât s-a putut. V-am spus că politica noastră de club este orientată mai mult spre descoperirea și promovarea tinerelor talente din comuna noastră. Deși este adevărat că la nivelul Ligii a IV-a nu ne putem baza numai pe jucători locali. Este nevoie de fotbaliști cu mai multă experiență. Trebuie să facem o analiză cât mai pertinentă a rezultatelor și să vedem ce politică adoptăm pentru etapele care au mai rămas de disputat din retur. Nu sunt tocmai mulțumit de rezultate, așa cum am mai spus, însă am încredere că ne vom reveni în anul 2015. Este adevărat că nu putem avea noi pretenții pentru a ne ca­lifica în play-off sau pentru a prinde un loc pe podium, dar între primele șapte echipe ale Seriei Nord consider că merităm să ne clasăm”.