La nivelul ligii a II-a de fotbal, FRF a stabilit calendarul meciurilor din play-off şi play-out


Săptămâna trecută, sediul Federaţiei Române de Fotbal a fost gazda unei întâlniri de mare importanţă pentru echipele care activează în eşalonul secund. În Bucureşti, s-au stabilit regulile şi calendarul de desfăşurare a ultimelor faze din campionatul ligii secunde de fotbal, cele de play-off şi play-out. La întâlnirea respectivă au fost prezenţi mai mulţi oameni cunoscuţi din fotbalul românesc, precum secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, dar şi cei trei reprezentanţi ai cluburilor din Liga Profesionistă de Fotbal 2, anume Auraş Braşoveanu, Ştefan Stana şi Ionuţ Ivan. Pe scurt, facem precizarea că jocurile la care ne referim vor începe în data de 4 aprilie. Toate partidele se vor disputa în zile de sâmbătă, cu începere de la ora 11.00. Campioanele play-off-urilor din cele două serii vor promova direct în Liga I, în timp ce echipele clasate pe locurile patru în cele două întreceri de play-out se vor duela într-un baraj pentru stabilirea singurei formaţii care va retrograda anul acesta în Liga a III-a.

Vâlcea ar putea încheia sezonul pe 9 mai dacă va ajunge în play-out

Aşa cum se cunoaşte, conform regulamentului prezentat la startul campionatului, la finalul sezonului regulat, primele şase echipe din cele două serii ale ligii secunde de fotbal se califică în play-off. Acolo, acestea vor susţine meciuri directe conform clasicei reguli „fiecare cu fiecare”, acasă şi în deplasare. Spre deosebire de sezonul trecut, punctele obţinute în timpul actualului sezon regulat vor conta integral în faza play-off-ului, fără să se mai ţină cont doar de rezultatele meciurilor directe dintre cele şase echipe participante. La finalul play-off-ului, formaţia aflată pe primul loc în clasament va promova direct în Liga I, situaţie diferită de cea din campionatul trecut, când promovau primele două. Meciurile din play-off vor începe în data de 4 aprilie şi se vor încheia pe 6 iunie.
De partea cealaltă, faza play-out-ului a fost programată iniţial să se dispute tot cu şase echipe la start. Însă retragerile echipelor Săgeata Năvodari, Unirea Slobozia (ambele din Seria Est) şi Fortuna Poiana Câmpina (Seria Vest) au dat multe socoteli peste cap. Astfel, fiecare dintre cele două serii a rămas cu câte zece echipe valide, ultimele patru clasate la finalul sezonului regulat urmând să participe în play-out. Oamenii de fotbal prezenţi la sediul Federaţiei Române de Fotbal au stabilit ca jocurile din această fază să se dispute conform „ţintarului” cu patru echipe şi nu celui cu şase pentru a preveni multe etape cu echipe care ar sta, neavând adversar. Prima rundă din play-out va avea loc în data de 4 aprilie, competiţia urmând să se încheie în data de 9 mai. Ar mai fi de amintit faptul că echipele clasate pe ultimele poziţii în cele două întreceri de play-out vor disputa un baraj pentru evitarea retrogradării în Liga a III-a. Acest duel dintre cele mai slabe formaţii ale seriilor Est şi Vest se va purta în dublă manşă, în datele de 16 mai, respectiv 23 mai.
În eventualitatea nefericită în care CS Municipal Râmnicu Vâlcea nu va reuşi să se califice în play-out-ul Seriei Vest, echipa noastră va ajunge să dispute numai şase meciuri în partea a doua a sezonului. Play-off-ul va aduce o premieră absolută pentru echipele care vor participa în această întrecere a „codaşelor”, campio­na­tul urmând să se încheie foarte devreme, adică pe 9 mai. În mod normal, perioada la care formaţiile din eşalonul secund intrau în vacan­ţă era mijlocul lunii iunie. Aşa cum spuneam, dacă CS Municipal nu se va califica în play-off şi va ajunge să joace în play-out, microbiştii vâlceni vor avea cel mai mult de suferit. În lunile aprilie şi mai, ei vor putea să îşi vadă echipa favorită numai de trei ori pe teren propriu şi atunci în meciuri fără miză!

Ce echipe s-ar putea lupta în play-off şi play-out

Cu trei etape rămase de disputat din sezonul regulat, multe dintre protagonistele fazelor finale ale ligii secunde se cunosc deja. Atât în Seria Est, cât şi în Vest, cam patru-cinci echipe sunt sigure de calificarea în play-off, în timp ce „codaşele” s-au resemnat deja cu prezenţa într-un play-out anost şi plictisitor. Prezentăm, mai jos, echipele din ambele serii împărţite în cele patru întreceri în funcţie de numărul de puncte acumulat în prezent:
Play-off Seria Est: FC Voluntari 44p, Academica Argeş 40p, Rapid Suceava 40p, Gloria Buzău 30p, SC Bacău 24p, CF Brăila 24p.
Play-out Seria Est: CS Baloteşti 22p, ACS Berceni 18p, FCM Dorohoi 18p, Farul Constanţa 16p.
Play-off Seria Vest: ACS Poli Timişoara 37p, Metalul Reşiţa 35p, FC Olt Slatina 27p, Unirea Târlungeni 26p, CS Mioveni 26p, Olimpia Satu Mare 24p.
Play-out Seria Vest: CSM Râmnicu Vâlcea 21p, FC Bihor Oradea 16p, FC Caransebeş 14p, Şoimii Pâncota 12p.