Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

27 octombrie 2020

La mulți ani, Maria Dragomiroiu!


• ambasador al culturii vâlcene de aproape jumătate de veac, Doamna Muzicii Populare Românești împlinește 60 de ani

Biografie

Una dintre cele mai îndrăgite artiste de muzică populară din țară, Maria Dragomiroiu s-a născut pe 11 iulie 1955, în satul Marcea, judeţul Vâlcea. „A răsărit ca o floare de primăvară din crângul de lângă casa părintească, trăgându-şi seva din pământul vâlcean şi apa pură de izvor. S-a obişnuit din copilărie cu munca şi lucrul bine făcut. Dotată cu talent şi mai ales cu o sensibilitate ieşită din comun, a ştiut să îmbine cele două însuşiri ca nimeni alta. Plângea când le asculta pe Maria Lătăreţu şi Maria Tănase şi îşi dorea să ajungă ca ele. A învăţat, a urcat treaptă cu treaptă, a ajuns în vârful scării valorilor cântecului popular românesc, loc pe care şi-l păstrează cu sfinţenie, pentru că are o temelie solidă”. Astfel o caracterizează Florentina Satmari pe Maria Dragomiroiu. Artista a debutat la Festivalul „Cântecele Oltului” din Călimăneşti în anul 1972 şi a câştigat trofeul „Floarea din grădină” în 1977. Câteva personalităţi i-au marcat începuturile şi i-au deschis calea spre performanţă. Printre ele, neuitata artistă Ileana Sărăroiu, etnomuzicologul Harry Brauner, marele om de televiziune Tudor Vornicu, poetul Adrian Păunescu, dramaturgul Dinu Săraru, Simona Patraulea, Sorin Grigorescu şi, nu în ultimul rând, Florentina Satmari, realizatoarea cu care artista a turnat filmul „Roata vieţii”. Ca orice artist adevărat, Maria Dragomiroiu are emoţii la intrarea în scenă: „Sunt din zodia Rac, iar Racii se știe că sunt sensibili și emotivi, eu am niște emoții înfiorătoare în fața publicului, în general! Abia după ce intru pe scenă și încep să mă acomodez puțin, scap , cât de cât, de emoții. Mulți spun că sunt foarte bune emoțiile, că sunt constructive, dar la mine sunt cam exagerate! Orice aș face, nu pot să scap de ele, nu pot să le controlez, așadar intru cu ele așa, pe scenă. Probabil că și asta mă ajută să ajung la sufletul oamenilor!” Muzica interpretată de Maria Dragomiroiu poartă influenţele zonei natale, Vâlcea, dar şi pe ale marilor interprete de muzică populară care i-au fost sursă de inspirație: Maria Lătăreţu şi Maria Tănase. Cele 19 albume pe care le-a scos în cele peste trei decenii de carieră conţin melodii din toate zonele, de la balade si doine, trecând prin romanțe, tangouri şi ajungând la melodii de petrecere. Din repertoriul artistei nu lipsește nici muzica etno, colaborările sale în aceasta zonă aducându-i un plus de apreciere din partea publicului. Prezenţă scenică agreabilă, Maria Dragomiroiu poartă cu mândrie costumul popular. Are foarte multe costume populare, cele mai vechi având cu mult peste suta de ani. Alături de costumele sale populare superbe, părul reprezintă una dintre cele mai admirate podoabe ale Mariei Dragomiroiu. „Dumnezeu a vrut să îmi fie părul așa, iar el face parte efectiv din imaginea mea. Chiar dacă nu aş mai cânta, nu m-aş despărți de părul meu! El îmi este ca un frate, iubit, soră, tată, mamă.” De-a lungul anilor, împreună cu alţi artişti de seamă, Maria Dragomiroiu a colindat lumea întreagă, participând la numeroase turnee de succes. Cunoscută şi iubită pentru vocea sa specială, dar şi pentru repertoriul său de excepţie, Maria Dragomiroiu a devenit un nume de referinţă al scenei folclorice româneşti şi o vedetă fără frontiere.

Discografie

• Floricică de pe coastă – 1983
• Maria Dragomiroiu – 1985
• Maria Dragomiroiu – 1987
• Maria Dragomiroiu – 1988
• Of, lume, cum ești făcută – 1990
• Viața-i un noroc – 1994
• Lume dragă – 1996
• Omule, om bun să fii – 1997
• Cine iubește și lasă – 1997
• Doamne, multe trag – 1998
• Dragoste, otravă dulce – 1999
• Cântecul și dragostea – 2002
• Viață, viață – 2003
• Cântece de petrecere – Mai întoarce, Doamne, roata – 2004
• Inimă – 2006
• Cântece de petrecere, volumul 2, Așa trec zilele mele – 2006
• De la suflet. Cântece de petrecere – 2009
• Femeia este trandafir – 2013

Diplome si premii

2013 – Diploma Cecilia Cuțescu – Stork – Cu ocazia Centenarului, Academia de Studii Economice din Bucureşti mulţumeşte d-nei Maria Dragomiroiu pentru prietenia domniei sale.
2009 – Diploma – pentru 30 de ani de activitate ]n slujba folclorului românesc, acordată de TVR
2009 – “Premiul de Excelență” – pentru dragostea și devotamentul cu care a slujit muzica populară românească pe parcursul a 30 de ani de carieră
2009 – “Discul de Aur” – pentru albumul “Cântecul și Dragostea”
2009 – “Zece pentru România” – nominalizat la categoria cel mai bun interpret vocal pentru anul 2008, în urma cercetării sociologice întreprinse de CURS, TNS-CSOP, IMAS și ISOMAR și reprezentând opinia tuturor românilor
2008 – “Zece pentru România” – nominalizat la categoria cel mai bun interpret vocal pentru anul 2008, în urma cercetării sociologice întreprinse de CURS, TNS-CSOP, IMAS și ISOMAR și reprezentând opinia tuturor românilor
2007 – Diploma “Simfonia Lalelelor” – pentru Doamna Cântecului Popular Românesc
2006 – Diplomă de excelență – cu ocazia jubileului TVR 50, pentru rolul avut în istoria Televiziunii Române
2006 – Diplomă de excelență – pentru “Vocea de aur a folclorului românesc” , acordată de Primăria Sector 2, București
2005 – Diplomă jubiliară – cu prilejul “Zilelor Municipiului Călărași” – 410 ani de atestare documentară, în semn de aleasă prețuire, pentru merite deosebite în întreaga activitate acordată de Primăria Municipiului Călărași
2005- Diplomă pentru Doamna cântecului popular românesc – Primăria Orașului Urlați acordată de Consiliul Local Urlați
2004- Premiul Meritul cultural în grad de Comandor acordată de Președinția României
2000 – Premiul special Societatea Academică “Titu Maiorescu”
1996 – Premiul Criticii Muzicale – pentru “Arta interpretării cântecului românesc” – Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România “Mihail Jora” acordat de Colegiul Criticilor Muzicali
1995 – Diploma “Vedeta Cântecului Popular” acordată de Revista ilustrată a celebrităților “Vedete”
1977 – Trofeul “Floarea din Gradină” – în cadrul concursului național de folclor “Floare din grădină” acordat de Televiziunea Română
1976 – Premiul I și trofeul festivalului – în cadrul Festivalului muzical – coregrafic “Toamna muzicală Băcăuană” – ediția a V-a – Consiliul Județean și Municipal al Sindicatelor acordat de Comitetul Județean și Municipal pentru Cultură și Educație Socialistă
1976 – Premiul special – în cadrul festivalului – concurs “Toamna culturală buzoiană” acordat de Centrul de îndrumare a creației populare Buzău
1974 – Premiul Flacăra – acordat pentru “Păstrarea purității folclorului”, Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu
1973 – Premiul special – în cadrul Festivalului Cântecului Popular “Maria Tănase”, acordat de Comitetul pentru cultură și artă al Județului Dolj
1972 – Premiul I – solist vocal muzică populară, în cadrul concursului cultural-artistic al elevilor faza pe Municipiu, acordat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București
1972 – Premiul “Frumoasa Oltului” la Festivalul folcloric Cântecele Oltului.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Eveniment