La mulți ani, Băile Olănești! 493 de ani de atestare documentară


Pe data de 19 iulie 2020, s-au împlinit 493 de ani de la prima atestare documentară a orașului Băile OLănești. La 19 iulie 1527, printr-un hrisov semnat de domnitorul Țării Românești, Radu de la Afumați, se întărea stăpânire asupra unor pământuri în Olănești și Iaroslăvești „jupânului Goran Spatar și fratelui sau Albul și unchilor săi Vlaicul și Danciul cu fii lor”.
Stațiunea Băile Olănești este una din puținele localități din țară ce întrunește în chip armonios doi factori naturali de cură: factorul climatic și topoclimatic local și factorul hidromineral constituit din apele minerale dătătoare de sănătate.
Cele opt localități componente ale orașului (Livadia, Olănești, Cheia, Tisa, Gurguiata, Pietrișu, Comanca și Mosoroasa) încântă prin frumusețea peisajelor, unicitatea lăcașurilor de cult (Schitul Iezer, Pahomnie, Bradu, Biserica din lemn a lui Horea, Mânăstirea Comanca), dar și a rezervațiilor naturale (Parcul Național Buila Vânturarița, Lacul Frumos – Mosoroasa).

 

Mesajul primarului Sorin Vasilache

 

„Anul acesta, urmare a restricțiilor din starea de alertă nu vom putea sărbători Zilele orașului așa cum ne-am obișnuit – cu spectacole, concerte, foc de artificii. Suntem încrezători că vom depăși cu bine cât de curând această situație și că lucrurile vor intra în normalitate. Având convingerea că sentimentele de mândrie și bucurie, generate de privilegiul că suntem olăneșteni, vor fi trăite permanent cu maximă intensitate, urez tuturor locuitorilor orașului Băile Olănești multă sănătate, împliniri și spor în activitate!
La mulți ani, olăneșteni!
La mulți ani, Băile Olănești!”