KineDok le propune vâlcenilor un nou film


• pelicula prezintă, într-o manieră incitantă, felul în care oamenii ar putea stopa risipa abundentă de mâncare

Așa după cum ne-au obișnuit, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” și centrul Europe Direct din Râmnicu Vâlcea le propun vâlcenilor, în fiecare lună, câte un film decumentar de mare interes. Aceste filme sunt oferite în cadrul programului intitulat „KineDok powered by One World Romania”, iar accesul publicului interesat este permis în mod gratuit.
Filmul la care facem referire în acest număr al cotidianului nostru este programat chiar astăzi, 28 iunie, cu începere de la ora 17.00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Vâlcea. Producția documentară este norvegiană și are o durată de 54 de minute, fiind realizată chiar la începutul aestui an.

Mai multe informații despre film

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentantele Centrului Europe Direct Vâlcea, Dana Rădulescu și Ioana Mazilu Manolescu, ne-au oferit mai multe informații despre documentarul care va rula astăzi. Să vedem despre ce este vorba:
„În bogata țară a Norvegiei, risipa de alimente este o problemă imensă cu nicio soluție aparentă. Un grup de patru tineri decide să facă ceva pentru a crește gradul de conștientizare a problemei și să inițieze schimbări sociale și voința politică de a lua măsuri în legătură cu acest lucru. Ei plănuiesc un tur de cinci săptămâni pe bicicletă, din nordul Norvegiei către sud – aproximativ 3.000 de kilometri – un efort uriaș care necesită ca ei să consume multă mâncare nutritivă pe parcursul drumului. Singura problemă este de altfel chiar propria și unica lor regulă: toate mesele trebuie să provină din alimente aruncate. Deși sarcina pare dificilă, pe drum întâlnesc multe persoane care îi ajută și care s-au săturat să vadă mâncare bună în tomberoane. Exploatarea produselor expirate nu a avut niciodată un gust atât de bun.”

Mai multe informații despre KineDok

Programul „KineDok powered by One World Romania” este unul de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în anul 2015 de Institutul de film documentar din Republica Cehă, împreuna cu parteneri din patru țări, Kinedok s-a extins pe parcursul celor două ediții. În anul 2017, programul se desfășoară deja în opt țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În România, programul este implementat de Asociația One World Romania. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare, produse în țările participante la proiect, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țara noastră.
„Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse, iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune, dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta – la pubul, cafeneaua, biblioteca sau muzeul de lângă tine”, se mai arată în comunicatul de presă la care am făcut referire.

Programul următoarelor filme destinate vâlcenilor

Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” și Centrul Europe Direct Vâlcea vă invită să vizionați, în fiecare lună, câte un film documentar după următorul program:
• Turism! – 26 iulie (ora 17.00)
• Sfârșitul Lumii – 30 august (ora 17.00)
• Cambridge – 27 septembrie (ora 17.00)
• Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret – 25 octombrie (ora 17.00).