ISU Vâlcea marchează Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor


În acest an, „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor” va fi marcată în data de 13 octombrie. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea va desfășura activităţi de mediatizare menite să conştientizeze şi să sensibilizeze populaţia, dar şi să o pregătească pentru astfel de situaţii.

Ce este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor?

Mulți oameni din întreaga lume și-au pierdut viața, casele, accesul la centre vitale, precum spitalele, ca urmare a dezastrelor naturale – cutremure, secete, inundații, uragane sau cicloane. Unele dintre aceste dezastre au cauzat pagube economice imense în diferite țări. ONU considera faptul că educația, formarea și informarea sunt metode eficiente pentru a ajuta oamenii să devină mai bine pregătiți în fața dezastrelor naturale.
În anul 1989, prin Rezoluţia nr. 44/236, Adunarea Generală a ONU a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie ca fiind „Ziua Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor”. Prin Rezoluţia nr. 64/200 din 21 decembrie 2009, aceeaşi adunare a decis să desemneze 13 octombrie drept „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor” şi să menţină respectarea acesteia ca un vector de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor.
Toţi cei implicaţi în reducerea riscului de producere a dezastrelor au prilejul să organizeze, în această zi, activităţi de sensibilizare la nivel comunitar, care pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru.
,,Chiar dacă hazardele naturale vor continua să facă parte din viaţa de zi cu zi, deciziile şi acţiunile întreprinse de oameni pot juca un rol critic în prevenirea acestora de a deveni viitoare dezastre”, se arată în UNISDR. (UNISDR reprezintă Strategia Internaţională de Reducere a Dezastrelor și este organismul responsabil cu reducerea riscului dezastrelor la nivel internaţional).
În România, prima marcare a acestei zile a fost în anul 2009, iar Vâlcea a fost primul judeţ unde a fost organizat seminarul naţional dedicat Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor.
Material realizat cu sprijinul ISU Vâlcea