Invitație la o seară de cultură: „Crize” are premiera sâmbătă seara


 Aşa cum premiera unui spectacol reprezintă un eveniment aparte în activitatea unui teatru, aşa şi “Crize” spectacolul din această sâmbătă de 12 noiembrie, reprezintă un prilej de bucurie pentru iubitorii de teatru. Regizorul Bogdan Tudor Pelerin a construit în aşa fel spectacolul încât te face să fii parte din el, te ţine în priză încă de la început. Mulți dintre noi se vor regăsi în această piesă inspirată din viața de cuplu.
Ca un amănunt inedit la premiera spectacolului va fi prezent şi autorul acestei piese, dramaturgul Mihai Ignat.
“Crize” realizat în cadrul programului teatrului, seria de teatru contemporan- autori romani, aduce în atenţia publicului spectator un dramaturg contemporan foarte jucat. Este vorba de Mihai Ignat a cărui biografie artistică este extrem de bogată. Debutul ca dramaturg şi l-a făcut în 2004, la Radio BBC Londra, chiar cu această piesă “Crize” sau Încă o poveste de dragoste. Piesa fusese nominalizată în 2003 la “International RadioPlaywriting Competition 2003”, concurs al BBC World Service & British Council. “Crize sau Încă o poveste de dragoste” a fost nominalizată la concursul UNITER pentru “cea mai bună piesă românească a anului 2003” şi a avut premiera radiofonică, în România, în vara lui 2005. De atunci în fiecare an pe scenele teatrelor din România sunt jucate piese de ale sale, dar cea mai jucată rămâne Crize. Până acum Crize s-a auzit şi s-a văzut la: Radio BBC Londra, 2004; Radio România Cultural, 2005; Teatru 74 – Târgu Mureș, 2006; Teatrul Imposibil & Teatrul Național Cluj, 2006; Teatrul Foarte Mic & Green Hours – București, 2006; Teatrul „Mihai Popescu” – Tîrgoviște, 2008; Claudia Motea Renaissance Productions – London, Canada, 2008, iar în 2016 la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea. Despre Mihai Ignat, dramaturgul acestei piese, născut în anul 1964 la Braşov, mai spunem doar că, este conferenţiar universitar la Facultatea de Litere a Universităţii “Transilvania” Braşov.
Aşa cum spunea autorul, în “Crize” vedem o poveste conjugală surprinsă de la prima întâlnire până la instalarea rutinei; cu umor, ironie/autoironie, căldură si adevăr. “Crize” e o comedie romantică în care se vorbeşte despre un El si o Ea, despre crizele unui cuplu pentru care granița dintre dragoste și ură este pe muchie de cuţit. Psihologii spun ca atunci când vorbim despre viaţă si vârste, despre tinereţe şi despre felul cum trăim subiectiv un moment sau altul, ajungem cu ideile la vârstele de prag şi deciziile noastre, al căror rezultat suntem.
Pentru acest proiect, regizorul Bogdan Tudor Pelerin a ales să colaboreze cu scenograful Bogdan Spătaru şi cu doi actori cunoscuţi şi apreciaţi din “vechea gardă” a  Teatrului Anton Pann: Ea-Iulia Antonie,  EL-Radu Constantinov . Evenimentul teatral pe care nu trebuie să-l rataţi va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie, de la orele 19.00, Sala Studio,  în prezenta autorului, Mihai Ignat.