Invitați de seamă la cea de-a IX-a ediție a „Zilelor medicale vâlcene”


• prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae: „De ce trebuie respectat un jurământ, până la urmă păgân, cum este cel al lui Hipocrate și nu și unul legal, cum este cel cu mâna pe Biblie?”

În data de 5 septembrie, s-a dat start celei de-a IX-a ediții a Conferinței „Zilele medicale vâlcene”, eveniment organizat la sediul Teatrului «Anton Pann». Manifestarea științifică s-a desfășurat sub patronajul Academiei Oamenilor de Știință din România în colaborare cu Ordinul Asistenților Medical și Moașelor din România – Filiala Vâlcea. Conferința este creditată de CMR cu 14 puncte EMC.  Cuvântul de deschidere a aparținut dr. Adrian Pătrulescu, președintele Colegiului Medicilor Vâlcea, cel care a ținut să precizeze că ediția din acest an nu se vrea doar o comunicare științifică, ci și un impact asupra tuturor oamenilor ce se lovesc de tot ce ține de sistemul medical românesc. Au fost oferite două plachete de excelență Acad. Prof. univ. dr. Nicolae Gorun și prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, pentru recunoașterea realizărilor și eforturilor din domeniu. Un discurs interesant a fost oferit publicului participant de către prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae – Consiliul Național, Colegiul medicilor din România: „Am venit mereu cu bucurie la invitația dvs. și această întâlnire mă încarcă mereu cu energie. Dragi funcționari publici – medici și asistenți – mă întreb cum, un funcționar poate sacrifica, în week-end, după o săptămână de muncă asiduă, două ore pentru perfecționare, întâlnire cu specialiști în domeniu? E un moment greu pentru profesia dvs. E greu să convingem anumite structuri, cu bani puțini, că suntem competitivi pe piața medicală. Aud mereu: «Am majorat bugetul sănătății de cinci ori față de anul 2.000. Dăm de cinci ori mai mulți bani sănătății». A făcut cineva calculul de câte ori au crescut cheltuielile din domeniu? E simplu: pe tehnologie modernă introdusă, bugetul a scăzut cu 20%. Se poate face medicină de performanță numai prin altruism, prin compasiune. Parlamentarii, prefecții, jură cu mâna pe Biblie. Medicii au jurământul lui Hipocrate. De ce trebuie respectat un jurământ, până la urmă cu origini păgâne, cum este cel al lui Hipocrate și unul legal, cu încărcătură mistică, nu? Sănătatea și educația primesc împreună 7,3% din PIB, în timp ce acest procent este alocat unităților în forță, dintr-un foc. Ideea e că trebuie să ne mobilizăm din nou, pe un poriect și cu cerințe clare. În primul rând, trebuie să se aloce sănătății 6% din PIB, iar în al doilea rând, trebuie aprobat Codul fiscal”.
Pentru prima dată, a fost prezent la Vâlcea, și prof. dr. Vasile Cepoi – președinte CONAS, acesta vorbind despre evaluarea spitalelor și „bubele” ce le întâmpină un astfel de demers. Au mai luat parte la conferință: Gheorghe Păsat – președinte CJ Vâlcea, Aurora Gherghina – subprefect Vâlcea, Samoil Vâlcu – președinte Colegiul Farmaciștilor Vâlcea, as. Viorel Spătariu – vicepreședinte OAMGMAMR și as. Constantin Negrescu – președinte OAMR, filiala Vâlcea, chirurgul Dan Ponoran, manager SJU Vâlcea. Printre temele puse în discuție amintim: Transparență în medicină – între ipocrizie și încredere, aparținând prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae ,Vindecare în hepatitele cu virus B și C, aparținând prof. dr. Adrian Streinu – Cercel etc.