Incendiu la un depozit de furaje din Stoenești


Luni, 9 martie, la ora 09.58, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru”  Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în comuna Stoeneşti, sat Dobriceni. Până la stingerea incen­diului, au ars: un fânar, construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de  aproximativ 36 mp şi circa 1 t de fân. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Conform „GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU” (GAEC), nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.). Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale, distrugeţi materia organică din sol şi poluaţi atmosfera. Dacă nu respectaţi această condiţie, vi se vor aplica reduceri şi excluderi la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC. Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare, trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor: arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

La Urgență după ce „a afumat” gospodăria
În aceeaşi zi, la ora 10.10, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o casă în comuna Stoeneşti, sat Gruiu. Până la stingerea incendiului, au ars: o casă, construită din lemn cu învelitoare din ţiglă, pe o suprafaţă de  aproximativ 16 mp; un fânar, construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de circa 60 mp şi circa 1,5 t de fân. Proprietara a afumat anexele, conform tradiţiei, incendiind gospodăria. A fost necesară intervenţia echipajului SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat, monitorizarea şi transportarea proprietarei, care a suferit un atac de panică, la Urgență.

Apartament în flăcări, în Râmnic
În data de 9 martie, la ora 23.05, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament în municipiul Rm. Vâlcea, strada Cerna.  Până la stingerea incendiului, au ars: uşa de la o debara, tâmplăria de la o fereastră, mase plastice folosite la instalaţiile sanitare şi s-au degradat: geamul de la fereastra afectată şi zugrăveala de pe casa scării. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

13 urgențe în atenția SMURD
Luni, membrii echipajelor SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru 13 de situaţii de urgenţă. Echipajele au intervenit în localităţile: Budeşti, Grădiştea, Gușoeni, Măciuca, Mihăeşti, Păuşeşti, Pietrari, Râmnicu Vâlcea, Stoeneşti, Stolniceni şi Zătreni pentru: un stop cardio-respiratoriu; plăgi la cap şi membre; dureri: la cap, toracale, la coloană şi stări generale de rău.  După acordarea primului ajutor calificat, 11 pacienţi au fost transportaţi la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri suplimentare.