În Vâlcea, se lansează o nouă carte: „Nicolae Bălcescu și epoca sa. Perspective istoriografice și politice memoriale”


Reprezentanții Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”, în parteneriat cu cei ai Academiei Române – Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova și cei ai Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale lansează o caldă invitație publicului iubitor de cultură din județul nostru. Astfel, miercuri, 25 aprilie, cu începere de la ora 11.00, la sediul Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale, se va desfășura momentul de lansare a volumului intitulat „Nicolae Bălcescu și epoca sa. Perspective istoriografice și politice memoriale”.
„După o lungă perioadă de timp, Muzeul Memorial «Nicolae Bălcescu» și-a reluat activitatea de cercetare științifică printr-un volum dedicat unuia dintre cei mai influenți reprezentanți ai genereției pașoptiste: Nicolae Bălcescu. Este cunoscut faptul că generația sa a avut un rol important în istoria românilor, prin crearea unui mediu favorabil realizării unității naționale și implementării reformelor politice și sociale atât de necesare. Anul Centenar 2018 se suprapune într-un mod fericit peste un alt moment aniversar care leagă asemenea unei punți două evenimente istorice importante: Marea Unire din 1918 și Revoluția din 1848. Conștient de împlinirea acestui deziderat al unității naționale, Bălcescu spunea că revoluția «n-a fost un fenomen… efemer, fără trecut și fără viitor, fără altă cauză decât voința întâmplătoare a unei minorități sau mișcarea generală europeană. Revoluția generală fu ocazia, iar nu cauza revoluției române. Cauza ei se pierde în zilele veacurilor. Uneltitorii ei sunt 18 veacuri de trude, suferințe și lucrare a poporului român asupra lui însuși». (…) Ca muzeu dedicat memoriei unui mare revoluționar român, ne-am străduit să marcăm acest moment printr-o acțiune culturală poate unică la nivel național până în acest moment. Ne referim la publicarea unui volum omagial dedicat împlinirii a 170 de ani de la Revoluția din 1848. Volumul reunește conferințe susținute la Conacul Bălceștilor de cercetători recunoscuți la nivel național, care au dăruit și au împărtășit, în acest spațiu frumos de pe Valea Topologului, deopotrivă, pasiunea lor pentru istorie și cultură românească”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către reprezentanții Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu” din comuna vâlceană cu același nume.

Mai multe informații despre cartea care se va lansa miercuri

Volumul a apărut la Editura „Universitaria” din Craiova și Editura „Presa Universitară” din Cluj-Napoca, acreditate științific, fapt care a așezat volumul de față în majoritatea bibliotecilor centrelor universitare din țară. Dincolo de acțiunea de promovare a instituției, reprezentanții Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu” au în vedere crearea unui moment de „rememorare”, adică de „reamintire și aducere din nou în minte” a unor oameni și evenimente care au schimbat în bine România.