În urma votului de luni, revoluţie la FRH


• noul preşedinte, Alexandru Dedu, propune obiective îndrăzneţe pentru handbalul din ţara noastră: înfiinţarea centrelor regionale, construirea unei săli cu o capacitate de minim 5.000 de locuri destinată doar handbalului şi susţinerea totală a echipelor de copii şi juniori • o fostă jucătoare a Oltchimului a câştigat funcţia de vicepreşedinte • se pregăteşte o mutare surpriză la naţionala feminină! Un danez este „în cărţi” pentru a ocupa postul lui Tadici

Luni, la un cunoscut hotel din Capi­tală, 192 din cei 200 de reprezentanţi ai structurilor afiliate FRH au venit să aleagă membri conducerii handba­lului românesc pentru următorii patru ani. Aşa cum mai mulţi preşedinţi de cluburi anticipau, vântul schimbării a bătut destul de puternic în rândul delegaţilor sosiţi la scrutin, aceştia dorind, în primul rând, o modificare la vârful piramidei. Cei trei candidaţi au încercat până şi în ultimele minute dinaintea votului să îşi atragă capital electoral, însă numai unul putea avea succes.

După 18 ani petrecuţi în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu s-a văzut învins de voinţa oamenilor care altădată îl votau fără nici o ezitare. Cu doar 32 de voturi obţinute, Gaţu a ieşit primul din lupta pentru cel mai râvnit post, din acel moment fiind evident faptul că federaţia va fi condusă de un preşedinte nou. Duelul purtat între cei doi candidaţi rămaşi în cursă s-a încheiat însă repede, după ce balanţa a înclinat tot mai mult în favoarea preşedintelui Ligii Profesioniste de Handbal. Fostul pivot al Barcelonei, Alexandru Dedu (42 de ani) l-a depăşit fără probleme pe Remus Drăgănescu. Cronica victoriei obţinute de Alexan­dru Dedu s-a scris cât se poate de repede. El a fost preferatul a 104 dintre participanţii la scrutin, în timp ce Drăgănescu a strâns numai 56 de voturi pro. În urma validării rezultatelor votului, Alexandru Dedu a obţinut mandatul de patru ani în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Handbal.

Chiar dacă, la o primă impresie, prin­ci­palul atuu al câştigătorului a fost vârsta (Dedu fiind cel mai tânăr dintre candi­daţi), nu trebuie uitat faptul că preşedin­tele Ligii Profesioniste de Handbal a derulat o campanie foarte serioasă, a purtat discuţii cu majoritatea conducăto­rilor de cluburi şi asociaţii judeţene din ţară, punând accentul pe câteva dintre problemele strigente cu care se cun­fruntă acest sport în România. În cam­pania sa, Alexandru Dedu a lansat ideea adoptării unor regulamente mai puţin stufoase şiaxate pe necesităţile concrete de la baza acestui sport. Astfel, noul preşedinte al FRH doreşte să acor­de o importanţă deosebită echipelor de copii şi juniori, centrelor de excelenţă, punând handbalul juvenil, acolo unde cresc şi se formează talentele, în prim-plan. Pentru mai multe şanse de reuşită, Dedu vrea înfiinţarea unor centre regio­nale destinate handbalului, acolo unde cei care practică acest sport se vor putea pregăti în condiţii optime atingerii perfor­manţei. De asemenea, noul preşedinte nu a uitat nici de o dorinţă mai veche a oamenilor din lumea handbalului. Construirea unei arene cu o capacitate de cel puţin 5.000 de locuri în tribune, destinată numai handbalului, ar trebui să devină realitate în mandatul lui Dedu. Deşi nu se cunoaşte locaţia în care va fi amplasată aceasta, Capitala are prima şansă pentru a găzdui noul edificu, cunoscută fiind deschiderea Primăriei Generale pentru susţinerea handbalului de performanţă.

 

Dedu: „Mă aşteptam să câştig din primul tur”

 

După validarea rezultatelor votului de luni, copleşit de emoţii, noul preşe­dinte al FRH a declarat: „Am spus numai adevăruri, nu am făcut nici o promisiune electorală. Deci s-a dovedit că se pot face lucruri bune şi cu adevăr. Mă aşteptam să câştig din primul tur. Con­sider că mi-am făcut treaba profesionist. Am tratat oamenii cu atenţie şi dânşii au ştiut să răspundă în felul acesta. Le mulţumesc tuturor din suflet. Acum sunt copleşit, vreau să mă adun, să îmi iau energia din sânul familiei. De mâine (n.red. ieri), mă sfătuiesc cu cei care îmi sunt apropiaţi şi vom începe treaba. Există oameni care mi-au fost alături, care m-au sfătuit şi care vor apărea lângă mine”.

 

Narcisa Lecuşanu şi Daniel Georgescu vor ocupa posturile de vicepreşedinte

 

În urma rezultatelor votului de luni, Alexandru Dedu a aflat şi numele celor doi vicepreşedinţi cu care va face echipă pentru următorii patru ani. Narcisa Lecuşanu, fostă jucătoare la Oltchim şi a naţionalei României, a obţinut încrederea celor prezenţi, întrunind 107 voturi. Fosta chimistă şi-a depăşit net contracandi­daţii, Liviu Bala şi Marian Munteanu pri­mind doar 54, respectiv 31 de voturi. În cadrul mandatului său, Narcisa Lecu­şanu se va ocupa de problemele ce ţin de echipele feminine din ţara noastră. De partea cealaltă, Daniel Georgescu a fost ales reprezentantul echipelor mas­culine în FRH.

 

Dedu i-a oferit lui Gaţu funcţia de preşedinte onorofic. Fostul boss de la FRH a refuzat deja propunerea

 

Cu mult fair-play, câştigătorul alege­rilor pentru funcţia de preşedinte al Fede­raţiei Române de Handbal i-a oferit ma­re­lui învins o propunere greu de refuzat. După ce l-a salutat prieteneşte, Alexan­dru Dedu a încercat să îl convingă pe Cristian Gaţu să accepte numirea în funcţia de preşedinte onorific al FRH. „După alegeri, l-am căutat pe domnul Gaţu întrucât, pentru mine, este un monstru sacru. Respectul pentru dânsul este fantastic şi îmi doresc să rămână lângă mine”, a mărturisit Dedu.

Numai că, foarte demn, Cristian Gaţu a refuzat funcţia de preşedinte onorific. De altfel, în timpul discursului avut înaintea votului de luni, fostul preşedinte al FRH declarase că se poate retrage liniştit din activitate dacă nu va mai fi votat. „Am fost votat de şase ori până acum în funcţia de preşedinte. Până la urmă, să mă scoateţi tot dumneavoastră, prin vot. Am venit, mă întorc la federaţie sau plec liniştit”, a fost mesajul emoţio­nant transmis de Cristian Gaţu.

 

Postul lui Tadici este ameninţat! Noua conducere doreşte aducerea danezului Vestergaard la cârma naţionalei feminine

 

Deşi nu este încă nimic oficial, zvo­nurile care circulă dinspre noua condu­cere a Federaţiei Române de Handbal ar trebui să îi de fiori reci selecţionerului Gheorghe Tadici. Conform anumitor surse care s-au „scăpat”, intenţionat sau nu, în presa naţională, antrenorul echipei naţionale feminine nu este tocmai agreat de noii conducători ai destinelor hand­balului românesc. Astfel, deşi este încă timpuriu, se pare că Dedu&Co. doresc găsirea unei soluţii pentru a se descotorosi de selecţionerul Gheorghe Tadici. În plus, conform aceloraşi surse, se pare că pe lista oficialilor de la Bucureşti pentru funcţia de antrenor al selecţionatei feminine se află deja un candidat. Este vorba despre cunoscutul antrenor danez Jakob Vestergaard, fost principal al Oltchimului în sezonul 2012/2013, ultimul din îndelungata şi glorioasa existenţă a clubului vâlcean.

 

Metoda „bileţelul” s-a infiltrat şi la FRH

 

Renumiţi pentru implementarea metodei cu bileţelul care circulă de la unul la altul când au ceva de votat, politicienii români par să fi transmis ceva din năravurile lor şi candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al FRH. Altfel nu se justifică de ce, luni, cu puţin timp înaintea lansării procedurii de vot, reprezentanţii structurilor afiliate FRH au fost „bombar­daţi” cu bileţele prin care li se sugera că „jocurile” ar fi fost deja făcute, iar Remus Drăgănescu ar urma să fie ales în funcţia de preşedinte. De aseme­nea, pe bileţele se puteau regăsi şi nu­mele celor presupuşi doi viitori vicepre­şedinţi – Marian Muntean şi Daniel Georgescu.

Evident că nimeni nu poate aprecia câţi dintre delegaţii prezenţi la vot au luat „plasă” şi au căzut în această capcană, însă un lucru a devenit cert. Coincidenţă sau nu, Daniel Georgescu a câştigat una dintre cele două funcţii de vicepreşedinte al FRH.

 

Toma Pleșa este unul dintre cei 14 membri ai Consiliului de Administraţie

 

Aşa după cum vă anunţam în numărul anterior al cotidianului nostru, de pe teritoriul judeţului Vâlcea, reprezentanţii a şase instituţii sportive şi-au exprimat punctul de vedere în privinţa alegerii preşedintelui Federaţiei Române de Handbal. Este vorba despre Asociaţia Judeţeană de Handbal, HCM Râmnicu Vâlcea, Centrul Naţional de Excelenţă, Colegiul Energetic, Clubul Sportiv Chimia şi Clubul Sportiv Şcolar.

În urma acestor alegeri, președintele HC Municipal Râmnicu Vâlcea, Toma Pleșa, a fost ales ca membru al Con­siliului de Administrație. Acesta va face parte din consiliul ales pe o perioadă de patru ani, alături de alți treisprezece mem­bri. Conform informațiilor venite dinspre FRH, lista completă cu membri ai CA FRH este următoarea: Alin Cârli­geanu, Jean Mateescu, Gheorghe Beji­nariu, Doru Manea, Vasile Pavel, Marius Bar­can, Toma Pleşa, Mariana Târcă, Gheor­ghe Tadici, Ioan Băban, Liviu Gugleș, Flaviu Sâsâeac, Ioan Ciobanu și Daniel Kotecz.