În lupta cu pandemia, VÂLCEA A AJUNS LA BORNA 100.000!


Acesta este numărul vâlcenilor care au fost vaccinați cu cel puțin o doză
Ne întrebăm ce mai așteaptă ceilalți 250.000 de vâlceni eligibili pentru vaccinare, care încă nu s-au prezentat în centre pentru a fi «înțepați»
Au trecut mai bine de nouă luni de la debutul campaniei de vaccinare împotriva infecțiilor cu Coronavirus în județul Vâlcea (primele doze au fost aplicate în data de 4 ianuarie 2021), însă județul nostru abia la nivelul datei de 10 octombrie 2021 a atins «borna» de 100.000 de persoane care au fost vaccinate cu minim una dintre doze. Cei mai mulți dintre cei 100.000 de vâlceni care s-au vaccinat au fost imunizați cu serul de Pfizer BioNTech, ei primind până acum inclusiv doza a doua. Aproximativ 10.000 dintre vâlcenii vaccinați au fost imunizați cu serurile de la AstraZeneca sau Moderna, aceștia primind ulterior doza a doua de rapel. Peste 15.000 dintre cei vaccinați au fost imunizați cu serul de la Janssen, acesta fiind serul preferat, în județul nostru, în ultima perioadă – vaccin care necesită doar o doză.
De aproape două săptămâni, în Vâlcea a început și imunizarea cu doza a treia, pentru aceasta fiind disponibile doar serurile de la Pfizer și Moderna, indiferent de vaccinul folosit la primele două doze. Condiția esențială este ca persoana care se vaccinează cu doza a treia să aibă cel puțin șase luni de la momentul în care i-a fost administrată doza anterioară de vaccin.

De ce nu se vaccinează vâlcenii!?

Însă, acest număr de 100.000 (deși poate pare unul semnificativ) nu este nici pe aproape destul de însemnat pentru a asigura o imunizare generală a populației din județul nostru în fața infecțiilor cu Coronavirus. Vâlcea are peste 350.000 de persoane eligibile pentru vaccinare, dar iată că numărul celor care au trecut benevol pragul centrelor de vaccinare pentru a primi vaccinul (cel puțin o doză), în mod gratuit, abia a ajuns la 100.000! Probabil că mai mult de 120.000 – 130.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză nici nu se poate depăși pentru că… acesta este nivelul de percepere și de înțelegere al unei asemenea situații (chiar problemă îi putem spune!) la nivelul județului nostru!
Dacă în țările din Vestul Europei procentul de vaccinare este de aproximativ 70% (vs. 30% nevaccinați), iată că în Vâlcea și în România este cam exact invers. Aproximativ 30% s-au vaccinat cu minim o doză, iar ceilalți 70% nu au reușit să își învingă teama de ac!