În aproape toată ţara, dezvoltarea culturilor de toamnă se va desfăşura într-un ritm mai lent


agricultori5„Dezvoltarea şi creşterea culturilor de toamnă se vor desfăşura într-un ritm mai lent în aproape toată ţara, cu excepţia depresiunilor din nord şi centru, unde se va semnala starea de repaus vegetativ”, se arată în prognoza agrometeorologică pentru perioada 17-23 decembrie de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Specialiştii ANM precizează că, din punct de vedere meteorologic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, cu o temperatură medie diurnă a aerului situată între -2 şi 9 grade Celsius, valori mai ridicate cu un grad până la 6 grade Celsius, în raport cu mediile multianuale.     De asemenea, temperatura maximă a aerului se va încadra între un grad Celsius şi 13 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, în timp ce minima aerului va fi cuprinsă între -5 şi 6 grade Celsius, în cea mai parte a zonelor de cultură.
În perioada următoare se întrevăd precipitaţii sub formă de ploaie în aproape toată ţara, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului. Potrivit prognozei agrometeorologice, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării. În aceste condiţii, se vor înregistra, în general, ritmuri mai lente de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în aproape toată ţara, cu excepţia depresiunilor din nordul şi centrul ţării, unde se va semnala starea de repaus vegetativ.
Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%). Totodată, la cultura de rapiţă din sudul, sud-estul şi estul ţării se va semnala predominant înfrunzirea (7-14 frunze), în timp ce pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. (Agerpres)