În această perioadă, Muzeul Satului Vâlcean, mai viu ca niciodată!


• construcţia unei primării de secol XIX, dar şi a unui amfiteatru de câteva sute de locuri domină peisajul liniştit din nordul Râmnicului

După cum vă informam şi în ediţiile noastre precedente, Muzeul Satului Vâlcean va găzdui, cât de curând, o nouă construcţie tradiţională. La ridicarea primăriei de la Genuneni s-a ajuns aproape de finisajele interioare. „Primăria de la Genuneni care se ridică acum şi care va reflecta un sediu administrativ de sfârşit de secol XIX al satului vâlcean, până la finele acestei luni vom pune şarpanta, s-o acoperim cu şiţă şi apoi intrăm să lucrăm pe dinăuntru, mă refer la tencuieli şi dotarea cu moblierul aferent. S-a montat deja scheletul de lemn al acoperişului. În 2017, cred că o terminăm în proporţie de 100%, mai puţin mobilierul. Vreau să menţionez că inaugurarea va fi întârziată pentru anul ce vine! În perioada următoare, ne apucăm de al doilea mare proiect de la Bujoreni, acel amfiteatru ţărănesc pentru care avem deja achiziţionată piatra necesară şi restul materialelor de construcţii. Aşteptăm doar un buldoexcavator pentru terasare. Anul acesta, cu vreme bună sper să-l terminăm pentru că nu va fi nevoie să turnăm cofraje. Capacitatea va fi 500 de locuri. Acestor două obiective, le adaug şi amenajarea celor două depozite de patrimoniu pentru piesele de lemn”, afirmă Claudiu Tulugea (foto, jos), managerul Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea.

Casa de la Vaideeni aşteaptă bani pentru mobilier! De doi ani…

Una dintre cele mai recente investiţii făcute la muzeul din Bujoreni este o casă tradiţională de la finele secolului XIX, cu arhitectură specifică zonei Vaideeni. Parterul este realizat din piatră, cu două încăperi, iar etajul, cu trei camere, este din lemn, încărcat cu cercuială şi tencuială. Prispa din faţa etajului se prelungeşte pe latura de nord a imobilului.
În anul 2014, au fost îndepărtate elementele lemnoase afectate de dăunători (acarieni, melurius lacrimas etc), au fost aplicate tratamente chimice şi s-a început achiziţionarea de materiale necesare remontării clădirii. În primăvara anului 2015, a demarat efectiv remontarea imobilului prin zidirea parterului din piatră, dar şi a refacerii etajului din lemn. Pentru acoperiș au fost necesare aproximativ 8.000 bucăţi de șiță, tratată cu petrol brut pentru a face faţă ploilor. Necesarul de lemn pentru înlocuirea elementelor afectate de dăunători s-a ridicat la 15 metri cubi. Alte materiale folosite au fost ciment, nisip şi var. Totodată, a fost refăcută şi instalaţia electrică, dar şi grupul social: „Construcţia Casei de la Vaideeni este gata în proporţie de 100%, aşteptăm doar fonduri pentru a o mobila corespunzător. Mobilierul ar costa în jur de 20.000 lei: paturi tradiţionale şi restul de mobile de sfârşit de secol XIX”, explică managerul Claudiu Tulugea.

O nouă expoziţie tradiţională vă aşteaptă la Muzeul Satului Bujoreni

Recent a fost deschisă, la Muzeul Satului Vâlcean, expoziția intitulată „Ambient traditional în spațiul vâlcean”, unde sunt etalate, în Şcoala Veche, obiecte din ceramică din centrele de la Horezu şi Vlădeşti, piese de mobilier popular, port tradițional şi textile de interior din patrimoniul Muzeului Satului Vâlcean. Prin această expoziţie se încearcă recreerea unui interior de casă vâlceană de la finele secolului XIX. Până la sfârşitul lunii, expoziţia îşi aşteaptă vizitatorii.