„Împărțirea țării în regiuni, încă pe tapet”


• susține fostul deputat Grigore Răban, președinte CAR Pensionari Râmnicu Vâlcea
Pensionarii, membrii ai CARP Râmnicu Vâlcea și ai Uniunii Generale a Pensionarilor din România, filiala județeană, luând act atât din presa locală, cât și din cea centrală că actualul Guvern al României, cu acordul Parlamentului, a hotărât ca până la finele anului să revizuiască Constituția și să împartă țara în câteva regiuni, rămân încă o dată profund dezamăgiți de felul cum gândesc și acționează cei ce ne conduc și referitor la aceste probleme care de fapt sunt capitale pentru destinele țării, ale poporului.
Ei își pun întrebarea ce fel de conducere are România astăzi, când aceasta ia măsuri privind destinele poporului fără să-l informeze pe deplin ce vrea să facă, să-l consulte în prealabil, explicându-i care sunt avantajele și dezavantajele pentru el, ca popor.
„Cum este posibil ca România să fie împărțită pe porțiuni fără ca noi, pensionarii, noi cetățenii să știm ce înseamnă aceste porțiuni și cât va contribui această împărțire a țării și reviziure a Constituției la realizarea unui trai cât de cât lipsit de griji și pentru pensionari, mai ales că mulți dintre ei își trăiesc ultimii ani de viață. Ei care, printr-o muncă acerbă, în zeci de ani, au contribuit hotărârilor cu mintea și brațele, jertfindu-se nu de puține ori la făurirea unei Românii prospere și în plină dezvoltare, nu înțeleg de ce sunt izolați, de ce nu sunt băgați în seamă atunci când se iau decizii care privesc și viața lor, dar și a întregului popor, mai ales că ei, pensionarii, ca număr, reprezintă aproape o treime din populația țării și aproape jumătate din electorat”, susține Grigore Răban, președinte CARP Râmnicu Vâlcea.
Pensionarii vâlceni, ca de altfel și ceilalți locuitori ai județului, își pun întrebarea de ce cei ce conduc județul mai ales cei ce au participat la ședința de la Tulcea nu le spun din ce regiune vor face parte, nu-i întreabă dacă ei sunt de acord să facă parte dintr-o regiune sau alta, nu le spun dacă prin revizuirea Constituției statul român va fi obligat să aibă cu adevărat grijă de ei. Este știu astăzi că majoritatea pensionarilor o duce foarte greu, au o pensie de mizerie, total insuficientă pentru a le asigura un trai decent, o viață liniștită.
Convinși că după 1989, o dată cu distrugerea economiei, spun conducerile CARP Râmnicu Vâlcea și UGPR, filiala Vâlcea, cu crearea unei uriașe mase de pensionari a unui mare detașament de șomeri, au fost mereu mințiți și înșelați de politicieni. Pensionarii nu mai cred în promisiuni. Ei nu cred că regionalizarea țării va fi făcută în favoarea celor mulți, adică a lor.
În asemenea condiții, conducerile CARP Râmnicu Vâlcea și UGPR Vâlcea, în numele celor pe care-i reprezintă, fac apel la Prefectură, Consiliul Județean să înțeleagă că nu este de glumit, că este importantă chemarea și lămurirea tuturor cetățenilor județului, a reprezentanților pensionarilor privind regionalizarea țării, care sunt avantajele și dezavantajele acestei acțiuni, din ce regiune vom face parte noi, vâlcenii, de ce este nevoie de revizuirea Constituției. În caz contrar, prin tot felul de acțiuni, pensionarii vor spune un NU clar regionalizării și revizuirii Constituției. Și, ca un avertisment, pensionarii vâlceni declară Guvernului României, Parlamentului și tuturor politicienilor: „Să nu îndrăznească să modifice art.1 din Constituție așa cum doresc unii, ori să creadă că ne mai pot minți”.
Datele sunt furnizate de către Grigore Răban, președinte CARP Râmnicu Vâlcea și Gheorghe Dinescu, președinte UGPR, filiala Vâlcea.