Handbal feminin: Începe „Trofeul Carpați”


• la Cluj, România se pregătește cu Ungaria și Olanda pentru Europeanul din Suedia
Liga Națională de handbal feminin a intrat într-o binemeritată pauză competițională pentru mai bine de o lună. Acum, cele mai bune jucătoare din campionatul intern, plus câteva straniere, se află la Cluj Napoca pentru pregătirea unui important eveniment sportiv ce precede participarea tricolorelor la marele „bal” al anului în handbalul feminin european, turneul final din Suedia. Este vorba despre tradițio­nala competiție pe care Federația Română de Handbal o organizează aproape an de an, întrecerea intitulându-se „Trofeul Carpați”. Anul acesta, turneul este organizat în datele de 26 și 27 noiembrie, după formatul Final-Four-ului Ligii Campionilor, la start aflându-se patru formații. În prima zi, România A va întâlni România B, iar Ungaria se va duela cu Olanda. Duminică, învingătoarele celor două partide se vor întâlni în marele meci la finalul căruia vom cunoaște echipa câștigătoare a „Trofeului Carpați”.

Antrenor nou pe banca tricolorelor

Turneul amical organizat la finalul acestei săptămâni în mo­der­na sală a sporturilor din Cluj Napoca va fi un bun prilej pentru ca noul selecționer al reprezentativei tricolore să își cunoască elevele. Cunoscutul antrenor spaniol Am­bros Martin a preluat destinele se­lec­ționatei feminine după despăr­țirea amiabilă dintre FRH și tehni­cianul suedez Tomas Ryde. Martin va avea așadar posibilitatea de a testa potențialul a peste 40 de ju­că­toare convocate la competiția ami­cală, spaniolul urmând să definiti­veze, pe baza evoluțiilor jucătoa­relor, cât și cu sprijinul membrilor din staff-ul tehnic (care cunosc mai bine potențialul anumitor handba­liste) lotul cu care va aborda Campionatul European din Suedia.

HCM Râmnicu Vâlcea are trei jucătoare selecționate

Deși echipa vâlceană HC Mu­ni­cipal nu a strălucit în ultimele me­ciuri din Liga Națională, oamenii din apropierea lui Martin Ambros i-au recomandat antrenorului spaniol trei jucătoare cu potențial care evoluează pentru echipa sprijinită de Primăria Râmnicului. Extrema stângă Cristina Florică a fost convocată chiar în lotul A al României, aflat acum sub directa conducere a tehnicianului spaniol. Tot pentru „lotul A” a fost convocată și extrema dreapta Ana Maria Simion. Interul stânga Andreea Adespii-Molnar a fost convocată pentru lotul România B, de a cărui pregătire se ocupă antrenorii Ildiko Kerekeș Barbu și Ion Crăciun. Ar mai fi de remarcat și faptul că, tot în acest „lot B” al României a mai fost convocată o handbalistă ce activează la Centrul Național de Excelență din Râmnicu Vâlcea. Ne referim aici la tânăra jucătoare Teodora Popescu, care evoluează pe postul de pivot.

Patru straniere în lotul de 26

România A, pregătită de Martin Ambros, are în componență patru jucătoare care evoluează în campionate din Europa. Lotul aflat sub coordonarea spaniolului reunește 26 dintre cele mai valoroase jucătoare de la ora actuală, doar patru dintre acestea activând în campionate din afara României. De departe, cea mai cunoscută jucătoare care activează într-un campionat străin este Cristina Neagu. Fosta galactică de la Oltchim Râmnicu Vâlcea este, în prezent, inter stânga de bază la Buducnost Podgorica. Alături de campioana Muntenegrului, Neagu speră ca, în luna mai a anului 2017, să se încoroneze cu titlul de câștigătoare a Ligii Campionilor. O altă stranieră foarte cunoscută iubitorilor handbalului din țara noastră este Melinda Geiger. De asemenea fostă jucătoare la Oltchim, Melinda activează acum pe postul de inter-dreapta la gruparea franceză Brest.
Ambros se mai bazează pe serviciile altor două handbaliste legitimate la echipe din afara gra­nițelor țării noastre. Eliza Buceschi (centru) vine de la formația daneză FC Midtjylland, în timp ce masivul pivot Crina Pintea vine de la gruparea germană Thuringer HC.