Guvernul vrea cu insistență măsuri pentru reducerea deficitului de personal în cadrul Ministerului Afacerilor Interne


Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Guvernului au anunțat că, în ședința din 30 august, a fost adoptată o hotărâre care prevede creșterea cifrei de școlarizare la școlile de agenți și subofițeri din cadrul MAI.
„Prin Hotărârea de Guvern adoptată, cifra de școlarizare pentru școlile de agenți și subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne va fi crescută la 8.190 de locuri pentru anul școlar 2017-2018, prin organizarea a trei sesiuni de admitere. Prevederea nu vizează Academia de Poliție «Alexandru I. Cuza», care este singura instituție de învățământ a MAI pentru formarea ofițerilor de poliție, poliție de frontieră, pompieri și jandarmi. Până în prezent, școlilor de agenți și subofițeri din MAI le era alocat un număr 1.434 de locuri pe an, însă, în momentul de față, deficitul de personal se situează la peste 20.000, acesta fiind accentuat de ieșirile la pensie din ultimii ani”, se arată în preambulul comunicatului de presă.

Numărul anual al agenților și subofițerilor scoși de pe băncile școlilor poate ajunge 5.000!

De amintit faptul că hotărârea de Guvern adoptată pe 30 august face parte dintr-un pachet legislativ și managerial care va fi aplicat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Acesta are ca scop reducerea deficitului de personal, creșterea gradului de protecție a angajaților și îmbunătățirea dotărilor pe care angajații MAI le au la dispoziție.
„La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, a mai fost luată decizia de reducere a perioadei de școlarizare în școlile de agenți și subofițeri de la 2 ani la 1 an, prevedere care se aplică din acest an. În acest mod, promoția 2016-2018 va finaliza cursurile în luna decembrie a acestui an, urmând să fie încadrată de la începutul anului viitor. Prin această modificare, promoțiile vor putea ajunge la un număr de 3.000-5.000 absolvenți anual. (…) Reducerea perioadei de școlarizare a fost o măsură analizată temeinic, inclusiv din perspectiva asigurării competențelor profesionale specifice funcțiilor în care absolvenții vor fi repartizați”, informează reprezentanții Guvernului.
„Modulul de pregătire tactică susținut de profesioniști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale are ca scop perfecționarea unor proceduri utilizate frecvent în munca de poliție, cum ar fi: legitimarea persoanelor, controlul bagajelor, oprirea autovehiculelor, folosirea armamentului etc. Cursul de pregătire a început în luna iunie, până în prezent fiind pregătiți peste 700 de polițiști. (…) Demersul, inițiat de MAI și susținut de Guvernul României, presupune un efort susținut al personalului cu atribuții în sistemul de formare profesională inițială, aspect pentru care, în perioada imediat următoare, atenția factorilor decizionali de la toate nivelurile ierarhice va fi concentrată pe susținerea asigurării resurselor instituționale necesare în procesul didactic”, se arată în finalul comunicatului de presă la care am făcut referire.

Posting....