Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

24 septembrie 2021

Furtul de identitate


• articol de prevenire în campania Safernet

Agenţiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană şi din toată lumea acţionează împreună pentru a curma activităţile celor care fraudează identitatea şi a aduce escrocii în faţa justiţiei. Cu cât daţi mai multe informaţii autorităţilor, cu atât acestea pot ţinti în mod efectiv cele mai periculoase organizaţii criminale. Furtul de identitate este o mare afacere. Datele personale şi financiare furate online sunt vândute în economia subterană şi utilizate de către organizaţiile criminale de pretutindeni din lume.

Dar şi tu poţi juca un rol important în realizarea unui internet mai sigur. Protejarea datelor tale personale de hackeri şi evazionişti nu te salvează doar de neplăcerea de a avea nevoie să schimbi parolele şi să anulezi cărţile de credit. Aceasta contribuie totodată la lupta împotriva criminalităţii organizate şi a terorismului.

Biroul de Analiză si Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Vâlcea oferă câteva faturi pentru prevenirea furtului de identitate:

Ce să nu faceţi:

– nu dați click pe ataşamente şi linkuri fără să cunoaşteţi adevărata lor origine. Ceea ce arată ca un clip video sau o imagine inofensivă poate fi, de fapt, un program rău intenţionat proiectat pentru a fura datele dvs. Chiar şi numai deschiderea unui e-mail de tip SPAM poate pune adresa dumneavoastră pe lista de succes a unui spammer pentru viitor.

– nu daţi mai multe informaţii decât este necesar. Banca dvs. şi emitentul cardului de credit ştiu deja pin-ul dvs. şi adresa. Ei nu au nevoie să vi le ceară prin mail, telefon sau pagina de internet.

– nu accesaţi online banca de la computere publice sau comune. Nu veţi şti niciodată ce ar putea reţine hardul acestora.

– nu divulgaţi altor persoane parole, conturi de mail sau orice alte date personale. Este foarte dificil să fii protejat atunci când la acestea au acces mai multe persoană.

– nu acceptaţi nicio ofertă. Dacă o ofertă media sau un email sună prea bine pentru a fi adevărate, probabil că nu sunt.

Ce să faceţi:

– conştientizați riscurile. Trataţi e-mail-urile nesolicitate sau paginile care vă cer informaţii personale cu suspiciune, în special pe cele care pretind că sunt de la bănci sau firme de cărţi de credit. O verificare rapidă pe pagina de internet vă poate spune dacă mesajul pe care l-aţi primit este o escrocherie cunoscută. Amintiţi-vă de asemenea că puteţi verifica întotdeauna la banca dumneavoastră dacă aţi primit un mesaj care pretinde că ar fi de la aceasta.

– actualizaţi-vă softul în mod regulat. Multe infecţii răuvoitoare sunt rezultatul exploatării de către infractori a defectelor din soft (browsere web, sisteme de operare, instrumente comune etc.). Actualizarea acestora vă poate ajuta să fiţi în siguranţă.

– folosiţi programe antivirus. Programele antivirus vă pot ajuta să vă păstraţi computerul liber de cel mai comun pericol; există chiar multe opţiuni gratuite. Verificaţi întotdeauna materialele descărcate cu programul antivirus. Nu instalaţi pe computerul dvs. programe sau aplicaţii dacă nu cunoaşteţi de unde provin.

– restricţionaţi accesul la detaliile dumneavoastră personale pentru media. Cu cât infractorii au acces la mai multe informaţii, cu atât vă vor lua ca ţintă efectivă. Limitând cantitatea de informaţii pe care le diseminaţi, le faceţi munca mult mai dificilă.

– folosiţi întotdeauna parole puternice. Calculatoarele pot sparge foarte repe­de parolele cele mai comune. Asiguraţi-vă că parola dumneavoastră este puter­nică (aproximativ 8 caractere şi folosirea unor numere, litere şi simboluri).

– anunţaţi imediat furtul. Dacă sunteţi victima unui furt de date de identitate, anunţaţi imediat poliţia şi firma afectată (banca, serviciul online etc.)

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized