Finalmente!CJ, fără înțelegeri, firme preferate s-a mișcat repede și… Corn și lapte, în școli și grădinițe


Cât mai curând, probabil chiar de săptămâna aceasta, elevii și preșcolarii vor primi tradiționala masă, cornul și laptele. De data aceasta, situația nu se mai repetă: produsele de panificație și cele lactate vor fi distribuite în școli și grădinițe cât mai repede posibil. Contractul cu firma câștigătoare a fost semnat chiar pe 15 septembrie, după ce s-au îndeplinit procedurile legale. Noutatea, pe lângă faptul că autoritățile județene s-au mișcat repede, este și aceea că nu vom mai avea de-a face cu vechea firmă de distribuire a produselor. Voipan Sil SRL din Câmpina este cea care va distribui cornul și laptele, în acest an, elevilor și preșcolarilor vâlceni.

„Programul se numește «Achiziția și distribuirea produselor lactate și de panificație pentru elevii din învățământul primar/gimnazial de stat/privat, precum și pentru preșcolarii din grădinițele private/stat cu program normal, de 4 ore». Pentru anul școlar 2015-2016, a fost publicat pe SEAP, la data de 1.07.2015, iar în Jurnalul Uniunii Europene, la data de 4.07.2015. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost 6.08.2015, ora 10.00, iar deschiderea ofertelor, în aceeași zi, la ora 12.00. Până la termenul limită, au fost solicitate două clarificări de date din partea a două societăți. Mai precis, ofertele au fost depuse de Voipan Sil SRL din Câmpina și SC Lactate Bicos SRL din Timiș. Valoarea estimată a contractului este de 6.016.467 lei, fără TVA. Câștigătoare a fost firma Voipan Sil SRL, oferta este de 0,83 lei, fără TVA pe pachet/zi/elev, în condițiile în care prețul de pornire a fost de 0,94 lei, fără TVA/pachet/zi/elev. Ideea este, dincolo de aceste date, că a fost semnat contractul de furnizate, în data de 15 septembrie 2015. Valoarea este de 5.312.412,51 lei, fără TVA”, a precizat, pentru ziarul nostru, Bogdan Popescu, purtător de cuvânt CJ Vâlcea.

Nu știm dacă autoritățile județene au înțeles că nu mai trebuie să tergiverseze lucrurile sau, pur și simplu, au o cu totul altă mentalitate, cert este că elevii, preșcolarii vor primi în cel mai scurt timp produsele, nu la două, trei luni de la începerea anului școlar…Menționăm că de produsele lactate și de panificație beneficiază 36.161 de elevi și preșcolari.

 

Edilul Schell: „Masa caldă, cea mai bună soluție”

 

Dacă problema cu distribuirea produselor lactate și de panificație s-a rezolvat, rămâne cea a aprecierii de către copii a cornului și-a laptelui. Sunt copii, poate cei mai mulți, care pur și simplu aruncă produsele, dar și copii nu pot consuma, zilnic, aceeași hrană. În plus, nici cornul nu este de cea mai bună calitate. Nu rezolvă problema nici bulgarii, dar, măcar la ei, cornul conține brânză și stafide, lucru ce mai atrage copilul. Cei mai mulți primari sunt de părere că lucrurile ar trebui schimbate și cele două produse ar trebui înlocuite cu o masă caldă. „Din punctul meu de vedere, cornul și laptele ar trebui înlocuite cu o masă caldă. În cazul nevoiașilor, prețul obținut în urma licitație, diferența ar trebui achitată de autoritățile locale. Mulți copii aruncă cornurile, laptele e pe jos, vărsat…Ce mai! Bătaie de joc!”, a declarat, pentru ziarul nostru, primarul brezoian, Robert Schell.

Nu știm când va fi pusă-n practică ideea de mult vehiculată, cert este că, în viitorul apropiat, trebuie pusă pe tapet și această problemă.