„Finalizăm proiectele, dar mă deranjează cum au fost gestionate fondurile”


• declară Florinel Constantinescu, primar Călimănești, referindu-se la blocajul investițiilor și efortul depus pentru remedierea problemelor

Florinel Constantinescu a fost marea surpriză a alegerilor locale din Călimănești, din 2014. Spunem surpriză pentru că nu mulți se așteptau ca un reprezentant al PDL; partid blamat la acea vreme, să și câștige. A reușit. La Călimănești s-a votat omul. Oamenii doreau o schimbare. Edilul Constantinescu a depus adevărate eforturi pentru ca proiectele să fie deblocate și duse la bun sfârșit. Dar n-a fost deloc ușor.

– Domnule primar, unul din proiectele ce v-a dat bătăi de cap este legat de Campusul Școlar. Care mai este stadiul lucrărilor la Liceul Tehnologic de Turism?

Se lucrează de zor. În ceea ce privește Sala de sport, au fost montate deja panourile și tot ce mai este necesar. Cât despre garsoniere, partea mai grea, au demarat lucrările, s-a turnat fundația…Vor fi patru etaje de garsoniere. Lucrarea trebuie finalizată până pe 31 decembrie 2015.

– Unde învață elevii până când vor fi finalizate investițiile și credeți că va crește numărul beneficiarilor?

Toți copiii învață în Corpul B al clădirii. Acum, e normal să sperăm. A scăzut simțitor numărul elevilor, undeva până-n 400. S-au înființat multe clase cu profilul liceului, alimentație publică, contabilitate…Din fericire, Liceul de Turism dispune de toată baza materială: ateliere de școală, maiștri, profesori specialiști în domeniu…În plus, nu e  atât de ușor să formezi oameni…

– Ce se mai aude de Centrul de la Seaca, respectiv de investiția afaceristului Eduard Nicolae Ursescu?

Omul și-a adus pază, își plătește chiria și utilitățile…

– Dar, personal, a mai dat vreun semn legat de afacere?

Da, am păstrat legătura. Se vrea ca la 1 decembrie a.c., să fie deschisă investiția. Până acum n-am văzut vreo mișcare inteligentă, dar el știe cel mai bine ce și cum.

– „Mirajul Oltului”, altă mega investiție…

Și-n acest caz, lucrurile se desfășoară normal. Consiliul Județean Vâlcea este partener și ne ajută, instituția fiind, de altfel, și coordonatorul principal al investiției. Toți sperăm ca lucrarea să fie gata la finele acestui an.

– Fostul edil, Ilie Amuzan, mai nou reprezentantul UNPR-ului, este gata să intre, din nou, în cursa pentru Primăria orașului Călimănești…

Fiecare are dreptul că participe la alegeri. Pe mine tot ce mă deranjează la vechea conducere a primăriei o reprezintă modul cum au fost gestionați banii. Numai proiectul cu liceul dacă-l luăm să-l dezbatem ne dăm seama ce greșeli s-au făcut. Contractul pentru campusul școlar a fost semnat în decembrie 2007, iar termenul final era peste nouă luni. În septembrie, 2008, liceul trebuia să-și desfășoare activitatea. Suntem în 2015 și încă muncim. În 2007, în perioada Guvernului Tăriceanu, când banii au venit fără probleme, când economia duduia, nu s-a făcut mai nimic. Apoi, investiția a fost blocată. Degeaba se plânge fostul primar că n-a văzut un leu de la Guvernul Boc. Ce treabă are Boc cu perioada 2007 – 2008? Contractul avea o singură cerință: trebuiau depuse cererile de plată a lucrărilor efectuate în luna respectivă, iar factura trebuia să însoțească devizele lucrărilor. Banii trebuiau să vină de la Minister, dar n-a interesat pe nimeni și,  uite așa, s-a ajuns la blocaj.

– Dar, totuși, s-au primit ceva bani…

Exact. Imediat după semnarea contractului a primit 25 de miliarde lei. Tot ce s-a făcut în 2008, s-a făcut din acei bani. Un alt exemplu: centrele turistice, cu o finanțare de 25 miliarde lei vechi. Trebuiau finalizate în două luni. Nici nu s-au apucat muncitorii bine de lucru că finanțarea a crescut la 35 milioane lei…Și, uite așa, de șase ani se lucrează la proiect. Toate acestea, cu siguranță, au produs multe încurcături…

– Până la alegeri mai e și, revenind cu o notă optimistă, situația Liceului de Turism e pe cale să se rezolve. Dumneavoastră, în 2013, ați reușit să obțineți finanțare pe fonduri europene, în condițiile în care, inițial, finanțarea era de la Guvern… Se anunță mulți turiști de sărbători?

De când s-au făcut investiții majore, avem stațiunea plină de turiști. Calitatea a crescut, așa cum s-a întâmplat și cu oferta. Lucrurile merg tot mai bine.