Fără ISU Vâlcea la capturarea animalelor sălbatice


Ieri, a fost întrunit Comitetul pentru Situații de Urgență Vâlcea, iar una din temele dezbătute s-a referit la implementarea unui plan privind gestionarea situațiilor de urgență în care sunt implicate animalele sălbatice. Prefectul Radu Renga a dorit să nu se mai ajungă în situația de la Sibiu, când ursul care ajunsese chiar în oraș a fost împușcat rapid. Planul propus de prefect prevede sarcini pentru fiecare din unitățile administrativ-teritoriale cu factor de răspundere, amintind aici: Direcția Silvică, poliția locală, jandarmii, Garda de Mediu, Garda Forestieră, DSVSA Vâlcea, autoritățile locale, administrația Parcului Cozia etc.
Prezent la dezbatere, șeful ISU Vâlcea, col. Ionel Nuță, a ținut să atragă atenția reprezentanților Prefecturii că misiunile lor prevăd descarcerarea, salvarea anima­lelor, altele decât cele sălbatice. „Celelalte atribuții ne revin, dar nu și acestea. Nu avem personal specializat și nici dotări. Conform atribuțiilor noastre, putem inter­veni doar când e vorba despre animale domestice”, a precizat colonelul Nuță.
Planul a fost aprobat în una­ni­mitate, fără alineatul care implica și angajații ISU în acțiu­nile de prindere a animalelor sălbatice. Și-n acest caz, rolul va fi preluat de jandarmi.