„Etnografica” 2016 ajunge la Muzeul Satului


• vernisajul tradiţionalului Salon Naţional de Artă Fotografică este programat astăzi

Salonul Naţional „Etnografica” de la Slatina, judeţul Olt este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promova­rea Culturii Tradiţionale Olt şi fi­nanţat de către Consiliul Judeţean Olt.
Scopul Salonului este de promovare a culturii tradiţionale, prin imagini fotografice cu caracter etnografic din domeniul obiceiu­rilor şi tradiţiilor, arhitecturii popu­lare, costumului popular, gospo­dăriei şi bucătăriei tradiţionale, portret.
Dacă până anul acesta, Salo­nul a beneficiat (doar) de Înaltul Patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, începând cu această ediție Salonul mai primește și girul „Dacica” – Socie­tatea Ro­mână de Fotografie și al Asociației Internaționale Euro Foto Art.
Juriul acestei ediţii a fost alcătuit din Eugen Negrea – preșe­dintele Asociației Artiștilor Fotografi din România; Csibi Gellert din Târgu Mureș – câștigătorul Medaliei de Aur la ediția precedentă; Flavian Săvescu din Reșița – câștigătorul Medaliei de Argint la ediția prece­dentă; Adela Lia Rusu din Oradea – câștigătoarea Medaliei de Bronz la ediția precedentă și Valeru Ciurea – artist fotograf din Slatina, referent de specialitate în cadrul CJCPCT Olt – inițiatorul și organizatorul Salonului Național de Fotografie „ETNOGRAFICA”.
„La această a VI-a ediție a Salonului Naţional de Artă Fotogra­fică Etnografica au fost primite 403 lucrări, în urma jurizării doar 40 primind punctajul necesar pentru a face parte din expoziţia găzduită de Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina. Primele trei fotografii premiate redau frânturi din viaţa satului, cu obiceiurile, cu locurile şi oamenii săi. Premiul I și Medalia de Aur AAFR au fost obținute de Labancz Istvan din Miercurea Ciuc cu lucrarea „Cu dăruire”; Premiul II și Medalia de Argint AAFR au fost obținute de Nagy Botond, din Târgu Mureș, cu lucrarea „Fereastră către trecut“, iar Premiul III și Medalia de Bronz AAFR au fost obținute de Nicoleta Păunaș, din Târgoviște, cu lucrarea „Bunicul”. Cele două men­țiuni, prima din partea Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, iar cea de-a doua din partea „Dacica” – Societatea Română de Fotografie au fost adjudecate de către Vlad Dumitrescu din Brașov cu lucrările „Cosaș în rai“, respectiv „Spre apă”. Conform unei (deja) tradiții, Salonul poposește în Râmnicu Vâlcea, cu ajutorul Muzeului Județean „Aurel Sacerdoțeanu”, la Muzeul Satului din Bujoreni, care este gazda noastră tradițională de după prima prezentare de la Slatina și va fi vernisat marți, 15 martie.
Vă invităm să vă bucurați pri­virile și sufletele cu imagini deo­sebite venite din lumea satului românesc și să schimbați impresii cu organizatorii și gazdele noastre și, de ce nu, să faceți o plimbare și prin muzeul în aer liber, cu gospodării tradiționale din zestrea Muzeului Satului Bujoreni”, sună chemarea lui Ionuţ Dumitrescu.