Elogiu limbii române literare


Sala Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul”,  Secţia pentru Copii a fost neîncăpătoare pentru  întâlnirea din 16 mai a.c.  cu scriitoarea Passionaria Stoicescu și cartea ei „Povestioare cu ploaie și soare”. A fost însoțită la această întâlnire de suflet de  coșlega sa Romanița Maria Stențel. Copiii de la câteva şcoli din Râmnicu Vâlcea, împreună cu cadre didactice şi părinţi, alături de bibliotecare şi alţi iubitori de carte pentru copii, au fost părtaşi la o manifestare de suflet şi preamărire adusă cărţii şi lecturii. 

Învăţătoarea, profesoara de limba și literatura română, dar totodată şi redactorul de carte pentru copii Passionaria Stoicescu a reunit câteva lecţii într-una singură: aceea de educaţie poetică, relevând importanţa observaţiei artistice, a cititului, a scrisului de texte personale, aceea de educaţie patriotică, făcând elogiul limbii române literare învăţată corect şi serios, neîmpănată cu neologisme englezeşti sau expresii argotice ale cine ştie cărei etnii şi, în sfârşit, aceea a valorii culturale, prin comentarea evenimentului de mare amploare cărturărească desfășurat în Zilele cărţii la Râmnic, prima ediție. 

N-a lipsit nici lecţia de prietenie şi omenie, aflată sub bagheta magică a scriitorului şi ziaristului vâlcean Ioan Barbu, care a adunat cu har şi strădanii personale, ajutat și de notabilităţile locale, editori și condeieri locali şi de pretutindeni din România (București, Cluj-Napoca, Urziceni, Pitești, Craiova, Sibiu, Bolintinul din Vale, Târgoviște, Slobozia, Alba Iulia, Baia Mare, Iași etc.), dar și din Basarabia, Bucovina, Serbia și Canada..

Editura „Carminis”, unde a apărut cartea scriitoarei Passionaria Stoicescu,  „Povestioare cu ploaie şi soare”, titlu copiind parcă vremea de afară, a avut un stand aparte, unde autoarea a dat autografe şi le-a reamintit  micilor cititori că, în vacanţa de vară care se apropie cu paşi repezi, „să ia vacanţă de la şcoală, nicidecum de la lectură”.

În chiar ziua deschiderii Salonului de Carte de la Râmnic (miercuri, 14 mai), micii iubitori de lectură – circa o sută – s-au întâlnit la Palatul Copiilor din Rm. Vâlcea cu scriitorii Passionaria Stoicescu, Eliza Roha, Romanița Maria Ștențel, prof. univ. dr. ing. Vasile Szolga, Lidia Grosu (din Chișinău), Ioan Barbu, cu eleva poetă din Basarabia Nicoleta Nicolau, dar și cu cărțile lor pentru cei mici. 

Au fost două zile minunate în cadrul Salonului de Carte de la Râmnic în care elevi și eleve din gimnazii sau licee zale municipiului nostru au făcut cunoștință cu eroi preferați din cele mai recente cărți scrise pentru ei. 

Conf. univ. dr. Remus Grigorescu