Elevii de 10 de la Bac și Evaluarea Națională, premiați


În sala de festivități a Consiliului Județean Vâlcea, cei 13 elevi care au obținut medii de 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat au fost premiați, ieri, de către președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, dar și de conducerea IȘJ Vâlcea, reprezentată de Andra Bică, inspector școlar general și Adina Dobrete, inspector managementul școlar. Conform unei hotărâri de Guvern, elevii de 10 de la Evaluarea Națională primesc în semn de apreciere câte 1.000 lei, iar absolvenții de liceu cu 10, câte 3.000 lei.
Din cei 13 elevi, zece au absolvit clasa a VIII-a la școlile: „Take Ionescu”, CNI „Matei Basarab”, „Anton Pann” și „Tudor Vladimirescu” Drăgășani, iar ceilalți trei absolvenți de liceu provin de la CNI „Matei Basarab” și CN „Mircea cel Bătrân”.
Conducerea CJ Vâlcea a ținut să amintească că, pe data de 4 octombrie, va fi organizată Gala Educației vâlcene, de data aceasta în centrul atenției fiind olimpicii.

Emoții pentru suplinitori

Ședința de la Consiliul Județean nu a fost una destinată exclusiv elevilor și aprecierii acestora, ci a vizat și o întâlnire cu directorii unităților de învățământ din județ. Mai mult, pe data de 4 septembrie, 230 de candidați au susținut examen pentru a ocupa unul din posturile rămase vacante de suplinitori. Examenul a avut loc la Liceul Ferdinand din Râmnicu Vâlcea. Pe data de 6 septembrie, cei care au promovat examenul vor fi repartizați. Inspectorul școlar general IȘJ Vâlcea, Andra Bică, a ținut să precizeze că, din 9 septembrie, orele și posturile rămase vacante în unele școli din județ vor putea fi ocupate la decizia directorilor, dar conform legii și doar cu avizul IȘJ Vâlcea.
„Cine va face încadrarea fără avizul Inspectoratului Școlar  își asumă salariile cadrelor didactice respective, dar va răspunde și la vizita Curții de Conturi”, a ținut să-i atenționeze Andra Bică.
După cum am constatat la una din ședințele cu primarii pe tema stadiului lucrărilor în școli, în multe dintre localitățile județului unitățile de învățământ se află-n reabilitare, modernizare. Sunt și școli sau grădinițe care nu pot începe anul școlar cu autorizație din partea Sanepidului, neavând încă apă curentă sau având toaletele în exteriorul clădirii. Primarii nu au mai putut înainta fie din cauza lipsei constructorilor, fie din cauza lipsei banilor.