Educația are „casă nouă” la Lungești


Una din preocupările importante ale primarului comunei Lungești, Tiberiu Costea, a fost dezvoltarea învățământului din localitatea sa, precum și modernizarea unităților școlare. Zilele trecute, mai precis în data de 23 noiembrie, în centrul comunei a fost tăiată panglica noii școli gimnaziale. „Din toate proiectele finanţate prin PNDL 2 pe care le avem în derulare, modernizarea Şcolii gimnaziale Lungeşti este primul obiectiv finalizat şi, din câte ştiu, şi primul proiect din judeţ finalizat în această sesiune. Proiectul s-a finalizat într-un timp record, în doar patru luni jumătate. Sunt mândru de acest obiectiv pentru că este şcoala în care eu am învăţat, mama mea a fost dascăl, iar soţia este profesor. Dar, nu acesta a fost motivul pentru care am decis că este nevoie de reabilitarea unităților de învățământ, ci starea deplorabilă în care se aflau atunci când am preluat frâiele acestei administraţii. Un alt motiv a fost stimularea copiilor de a obţine rezultate de care să fim cu toţii mândri. Azi, după 50 de ani de la construirea acestei şcoli, timp în care au fost doar câteva văruieli, avem una dintre cele mai moderne locaţii de învăţământ din mediul rural”, declară liberalul Costea.

Andra Bică: „Vă mulţumim că investiţi în educaţie”

Vineri, 23 noiembrie, autoritățile locale și conducerea școlii i-au avut alături pe inspectorul şcolar general IȘJ Vâlcea, Andra Bică, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, primari, personalităţi din viaţa politică şi administrativă a judeţului, cadre didactice, dar și pe elevii care vor învăţa în clădirea nou-amenajată. Ceremonia de inaugurare a început în incinta şcolii, printr-o slujbă de sfinţire oficiată de preoţii satului. Evenimentul a continuat cu discursurile invitaţilor, prin care s-a subliniat importanţa colaborării între instituţii pentru realizarea unor astfel de proiecte comunitare. Inspectorul şcolar general Andra Bică a subliniat importanţa instituţiilor de educaţie pentru comunităţile româneşti şi, de aceea, şcoala trebuie să aibă prioritate în proiectele de viitor ale fiecărei administraţii locale. „Foştilor dascăli le mulţumesc că sunt astăzi alături de noi. Pentru noi, aceşti dacascăli sunt ca nişte părinţi, pentru că niciodată după ieşirea la pensie sfaturile lor nu sunt de prisos. Mulţumim şi părinţilor şi cadrelor didactice pentru tot ceea ce fac pentru copiii noştri, pentru că ei sunt viitorul României şi vă mulţumim că investiţi în educaţie”, a transmis Andra Bică. După vizitarea sălilor de clasă ale unităţii de învăţământ. manifestarea s-a încheiat cu un moment festiv susţinut de elevii noii școli.

Table şcolare inteligente şi dotări moderne

Proiectul a inclus reabilitarea și modernizarea clădirii, dar şi dotarea cu echipamente moderne. Astfel, în actuala şcoală au fost modernizate toate sălile de clasă, laboratorul de informatică, birourile pentru director, secretariat şi contabilitate, sala cadrelor didactice, precum şi două grupuri sanitare. Şcoala a fost dotată cu instalaţii de alarmare antiefracţie şi cu sisteme de supraveghere video, interioară şi exterioară. Printre echipamentele moderne achiziţionate se regăsesc table şcolare inteligente, interactive, conectate cu videoproiectoare. De asemenea, laboratorul de informatică a fost dotat cu calculatoare, iar laboratorul de ştiinţe include material didactic modern. Sălile de clasă au fost amenajate cu mobilier nou, iar una dintre încăperi a primit destinaţia de sală pentru limba şi literatura română.