„E prost administrată pârtia de la Vidra…Trebuie luate măsuri”


• a declarat prefectul județului, Dumitru Nicu Cornoiu, nemulțumit că abia pe 4 ianuarie, s-a dat drumul la schiat

• la Rânca, peste 7.000 de turiști s-au înregistrat în ultima săptămână

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vorbit, într-un interviu,  despre faptul că am pierdut startul la schiat și, implicit, la turiști, menționând și cum a fost anul 2015, ce mai trebuie făcut și cum stăm la capitolul investitori.

– Domnul prefect, a venit iarna în toată regula. Reprezentanții Drumurilor Naționale Vâlcea cam lasă de dorit în comunicare, în măsuri luate. Care este opinia dvs.?

Se pare că totul vine de la Companie (n.r. CNADNR), de acolo se iau decizii. Ei bine, CNADNR a lansat oferte și a purtat negocieri cu mai multe societăți pentru deszăpezire. S-a făcut o dublă verificare: una de către polițiști, care au mers la toate punctele de lucru pentru a constata dacă există suficiente utilaje, forță de muncă și, apoi, de către noi, în teritoriu, pentru a constata cum acționează. Din bilanțul făcut cu conducerea Poliției Județene, stăm bine. Totul e sub control. Eu spun că suntem pregătiți și pentru mai rău…Doamne ferește!

– Duminică, 3 ianuarie, videoconferință cu ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă. Presa, din nou, nu a fost anunțată, nu a fost primită…De ce atâtea secrete când, până la urmă, este vorba despre a comunica populației măsurile luate?

Sunt pentru un dialog deschis. Nu cred că face rău nimănui. Din contră. Dacă luăm măsuri, le luăm pentru binele populației. Scopul unei videoconferințe este, însă, și unul tehnic. Ideea este că nu prefectul decide dacă mass-media participă sau nu. Deciziile sunt la Guvern.

– De luni, 4 ianuarie, s-a deschis și pârtia de la Obârșia Lotrului. Am cam pierdut startul anul acesta…

Așa e. Orice întârziere încurcă. Cei ce se ocupă de administrarea pârtiei de la Obârșia Lotrului au decis să dea drumul turiștilor abia de săptămâna aceasta. Din punctul meu de vedere, trebuie luate măsuri. Astfel de elemente trebuie îndepărtate. La Rânca, pe pârtie, s-au înregistrat deja peste 7.000 de turiști.

– Cum a fost, pe scurt, anul 2015?

Cred că 2015 a fost cel mai profitabil an din Vâlcea. Recunosc că și eu m-am implicat puțin în mișcarea ce a dus la o stabilitate pentru județ și a dus, de asemenea, și la rezultate. În 2014, au fost probleme cu inundațiile, iar anul trecut, am scăpat de calamități. Excepție face orașul Băbeni, dar am răzbit și-n acel caz. Am mobilizat toate unitățile cu rol de intervenție.

– 2016 să fie anul Faurecia?

Da, pot spune că Faurecia e cel mai bun lucru la capitolul investitori. Ei știu ce le trebuie, în materie de resurse umane, știu locurile de muncă, cu ce utilaje sunt necesare. Au un profil în acest sens. Există criterii puternice. În plus, s-au făcut sondaje, evaluări…Vor o stabilitate a forței de muncă. Au contracte și trebuie susținute. Nu cred că vor fi probleme la angajări. Ați văzut ce repede se ridică și noua fabrică. Cred că cel târziu în mai a.c., se poate da drumul la activitate. Angajatorii sunt serioși, pragmatici, n-au bătut toba când s-au apucat de noua fabrică până n-au știut ceva concret.

– Ultimul primar „prins pe picior greșit” să spunem așa este Cârstina din Orlești. Au cam fost probleme cu edilii incompatibili anul trecut. Cum vedeți situațiile de acest gen?

Toți primarii revocați au fost buni gospodari și, cred eu, au fost demiși din cauza unor fleacuri, a neatenției. Edilii din Alunu, Sutești, Șirineasa și Orlești au fost oameni buni, au știut să conducă localitățile respective. Sper ca și ceilalți primari să fie mai atenți în aceea ce fac. E păcat ca primari buni să cadă din cauza neatenției, din cauza faptului că nu cunosc legea.