După un meci extrem de dificil, Vâlcea a încheiat la egalitate partida de la Buzău


SCM Râmnicu Vâlcea a susținut duminică, 5 ianuarie, de la ora 11.00, primul meci oficial din 2020 în Liga Florilor de handbal feminin. Partida dintre SCM Gloria Buzău și SCM Râmnicu Vâlcea a fost de fapt o restanță din cadrul etapei a zecea, meciul fiind programat inițial în jurul datei de 9 noiembrie 2019, dar reprogramat la solicitarea echipei râmnicene, care avea de disputat în acea perioadă jocuri dificile în Liga Campionilor.
Cum era de anticipat, partida de la Buzău a fost foarte echilibrată. Gazdele, cu un lot în componența căruia se află șase jucătoare trecute, sezonul trecut, pe la SCM Râmnicu Vâlcea au oferit o replică foarte solidă în fața echipei noastre. Duelul dintre formațiile clasate pe locurile unu și patru în Liga Florilor la finalul anului 2019 (luând în calcul și rezultatele Coronei Brașov) a fost și foarte spectaculos. Vâlcea a condus în primele nouă minute, însă Buzăul a revenit prin golurile marcate de Alina Ilie și a avut chiar și un avantaj de două goluri. A urmat o sarabandă de schimbări a echipei care s-a aflat în avantaj. Între minutele 15-25, ambele formații au trecut de câte două ori în avantaj. Finalul primului act a aparținut însă vâlcencelor, care au dat dovadă de un plus de luciditate. Liscevic de două ori și Florică au adus un avantaj destul de bun pentru SCM Râmnicu Vâlcea (scor 14-12), la capătul unei prime reprize în care handbalistele de la Gloria au arătat că au intrat pe teren pentru a se lupta până la ultima picătură de energie pentru orice minge.

Liscevic și Blazek, cele mai bune jucătoare ale reprizei secunde

Nici repriza secundă nu a fost lipsită de spectaculozitate. Au fost momente în care cele două echipe au înscris la foc automat, însă, mai important pentru echipa noastră, a fost că vâlcencele au rămas multă vreme în avantaj, la adăpostul celor două goluri pe care le aveau de la finalul primei reprize.
Totuși, în minutul 44, inevitabilul s-a produs. Ana Maria Iuganu (jucătoare care a evoluat sezonul trecut la SCM Râmnicu Vâlcea) a tras cu furie și a învins-o pe portărița Batinovic, Gloria restabilind egalitatea pe tabela de marcaj: scor 21-21. Următoarele minute au fost incandescente! Vâlcea a trecut în avantaj și a încercat să își conserve măcar un avantaj minim. Nu a fost să fie nici de data aceasta! Buzăul a restabilit egalitatea în minutul 50: scor 23-23. Kiki Liscevic de la Vâlcea și portărița Petra Blazek de Buzău au fost cele mai bune jucătoare ale reprizei secunde, ambele făcându-și foarte bine datoria pentru echipele lor.
Gloria și-a atins potențialul maxim după minutul 50. Jucătoarele gazdă au trecut foarte bine de o inferioritate numerică, în care au și marcat un gol care a însemnat o nouă restabilire a egalității (scor 24-24). Petruș a adus Buzăul în avantaj în minutul 55 (scor 25-24), iar Florentin Pera a cerut timp de odihnă! Daneza Norgaard a readus Vâlcea în avantaj în minutul 58, scor 25-26. Buzăul a marcat la faza imediat următoare (scorul fiind 26-26), iar în ultimul minut ambele echipe au trecut succesiv pe lângă câștiugarea celor trei puncte. Meciul s-a încheiat cu o remiză, scor 26-26. Rezultatul nu ajută mai deloc (mai degrabă încurcă) ambele formații. Vâlcea rămâne pe primul loc în clasamentul Ligii Florilor, dar a pierdut două puncte prețioase în lupta pe care o duce cu CSM București pentru titlul de campioană, iar Gloria Buzău a pierdut de asemenea două puncte în duelul de la distanță pe care îl poartă cu Gloria Bistrița și Minaur Baia Mare pentru ocuparea poziției a treia.

Bucureștiul a câștigat cu mici emoții la Slatina

Într-un alt meci restant de anul trecut (acesta conta pentru etapa a șaptea), CSM București a evoluat la Slatina, pe terenul Clubului Sportiv Municipal din localitate. Partida a fost neașteptat de echilibrată, poate și pe fondul menajării unora dintre jucătoare pe care antrenorii vicecampioanei României au decis să o aplice pentru partida de la Slatina. Chiar și așa, redutabila grupare bucureșteană a fost nevoită să se întrebuințeze foarte serios în câteva rânduri în fața Slatinei. Pe teren au fost trimise jucătoare precum Cristina Neagu, Crina Pintea, Linnea Torstersson, Elizabeth Omoregie sau Itana Grbic pentru a stăvili iureșurile oltencelor, semn clar că oficialii de la București au tratat cu maximă atenție partida de la Slatina, devreme ce pe foaia de joc au fost trecute toate „numele grele” din angrenajul echipei, acestea fiind și folosite pe teren.
CSM București a avut un avantaj de trei goluri la pauza întâlnirii (scor 14-11). Echipa din Capitală nu a mai forțat în repriza secundă decât pe alocuri, permițând Slatinei să se apropie periculos de mult. Experiența și valoarea fetelor din Capitală și-au spus cuvântul în cele din urmă, Bucureștiul impunându-se la două goluri (scor final 29-27). CSM a bifat astfel trei puncte extrem de prețioase în lupta pentru titlul național pe care o duce contra echipei noastre. Dacă ținem cont și de rezultatele Coronei Brașov, așa cum este clasamentul actual prezentat pe site-ul Federației Române de Handbal, CSM București s-a apropiat la trei puncte de echipa noastră.

Clasamentul Ligii Florilor după etapa a XI-a
(luând în calcul și rezultatele Coronei Brașov)

1.SCM Râmnicu Vâlcea    28p (11 jocuri)
2.Corona Brașov                26p (11 jocuri)
3.CSM București                25p (11 jocuri)
4.SCM Gloria Buzău          22p (11 jocuri)
5.Gloria Bistrița-Năsăud   21p (11 jocuri)
6.Minaur Baia Mare          20p (11 jocuri)
7.HC Dunărea Brăila         18p (11 jocuri)
8.CS Măgura Cisnădie     16p (11 jocuri)
9.HC Zalău                         15p (11 jocuri)
10.SCM Craiova                15p (11 jocuri)
11.CSM Slatina                 10p (11 jocuri)
12.AHCM Slobozia             4p (11 jocuri)
13.CSU Cluj-Napoca           3p (11 jocuri)
14.Rapid București             3p (11 jocuri)

Clasamentul Ligii Florilor după etapa a XI-a
(în eventualitatea eliminării Coronei Brașov)

1.SCM Râmnicu Vâlcea   28p (11 jocuri)
2.CSM București               24p (10 jocuri)
3.Gloria Bistrița                 21p (10 jocuri)
4.Gloria Buzău                  19p (10 jocuri)
5.Minaur Baia Mare         19p (10 jocuri)
6.Dunărea Brăila              18p (10 jocuri)
7.Măgura Cisnădie          16p (10 jocuri)
8.HC Zalău                        15p (10 jocuri)
9.SCM Craiova                 15p (11 jocuri)
10.CSM Slatina                10p (10 jocuri)
11.AHCM Slobozia            4p (10 jocuri)
12.CSU Cluj-Napoca          3p (10 jocuri)
13.Rapid București            3p (10 jocuri)
14.Corona Brașov              0p (0 jocuri)
* SCM Râmnicu Vâlcea și SCM Craiova au 11 jocuri disputate deoarece încă nu au întâlnit echipa din Brașov
** cele două formații vor sta, succesiv, în ultimele două etape din turul Ligii Florilor

Programul Vâlcii până la finalul turului de campionat

Miercuri, 8 ianuarie (etapa a XII-a)
AHCM Slobozia – SCM Râmnicu Vâlcea
Sâmbătă, 11 ianuarie (etapa a XIII-a)
SCM Râmnicu Vâlcea – Corona Brașov*
* acest meci nu se va disputa

Programul Bucureștiului până la finalul turului de campionat

Miercuri, 8 ianuarie (etapa a XII-a)
Rapid București – CSM București
Sâmbătă, 11 ianuarie (etapa a XIII-a)
CSM București – Gloria Bistrița-Năsăud
Foto: Arhivă Curierul de Vâlcea