După noile legi, Primă de încadrare doar pentru angajații din șase localități vâlcene


• toate provin din mediul rural
Șase localități vâlcene se află cuprinse în Planul Național de Mobilitate, iar numai cetățenii din aceste zone pot beneficia de prima de încadrare la angajare. Conform art.74 din Legea 76/2002 privind asigurările sociale pentru șomaj, modificată prin OUG nr.60/28.09.2016 și OUG nr.6/18.01.2017, prima de încadrare de 0,5 lei/km, maxim 55 lei/zi, pe o perioadă de 12 luni, se acordă șomerilor care se încadrează într-o localitate situată la 15 km de domiciliu/reședință. Localitatea de domiciliu/reședință din care provin sau în care se mută șomerul trebuie să fie cuprinse în Planul Național de Mobilitate. La nivelul județului, au fost cuprinse șase localități: Boișoara, Racovița, Stănești, Tetoiu, Vaideeni și Voicești.
„Cum s-a făcut selecția? Simplu. Au fost luate în calcul localitățile cu cea mai mare rată a șomajului, cu cel mai mare număr de persoane marginalizate. Am făcut o propunere către guvern de a mări numărul acestor localități”, a declarat Liviu Cochirlea (foto), purtător de cuvânt AJOFM Vâlcea, prezent la ultimul Colegiu Prefectural.
În ceea ce privește celelalte noutăți legislative, stimulentul de angajare a persoanelor trecute de 45 de ani, a celor unice întreținătoare a familiei monoparentale, a celor cu handicap și a celor care mai au 5 ani până la pensie a crescut de la 500 lei la 900 lei/lună.