Dorel Glomnicu este deja fanul lui Remus Borza!


• unul dintre cei mai importanţi lideri de sindicat din minerit crede cu tărie în capacitatea expertului în insolvenţă de a salva CET Govora

Chiar dacă a scris pe o reţea de socializare că minerii l-au primit cu sare în ochi, Remus Borza pare să fi reuşit o performanţă extrem de rară în România ultimului sfert de secol: să se facă plăcut şi apreciat de mineri!
O spune răspicat unul dintre cei mai influenţi lideri ai acestora. Dorel Glomniu crede că prin discursul acestuia atât de colorat, dar şi prin reuşitele anterioare, cota lui Borza printre ortaci este una fenomenală dacă te gândeşti că a trecut doar o lună de la intrarea acestuia în pâine: „Băieţii noştri au apreciat foarte mult deschiderea şi sinceritatea arătate la toate întâlnirile de până acum. Ah, dacă mai pui la socoteală şi faptul că a fost singurul dintre şefii de la CET Govora care s-a deranjat să vină până la Alunu şi Berbeşti de la preluarea carierelor, începi să realizezi de ce oamenii îl apreciază şi cred în dumnealui… În plus, a avut repede flerul să vadă că nu minerii sunt problema, dimpotrivă! Eu spun că dacă se ține de cuvânt treaba va merge, în sfârşit, într-o direcție pozitivă, după atâţia ani…”
După numai câteva săptămâni de când s-au cunoscut, Glomnicu pare sigur că promisiunea lui Borza pentru Oltchim şi USG se poate realiza: „Da, îl cred în stare să taie curentul şi aburul dacă nu se înţeleg pe preţ! E unul dintre foarte puţinii din ţara asta care-şi cam permite orice riscuri în situaţii de acest gen, dar eu cred că se va ajunge la un acord până la urmă şi nu vom fi obligaţi să trăim clipe dramatice de la 1 iulie, pe platform chimică vâlceană!”

Oltchim răspunde ameninţărilor lui Borza

După ce admnistratorul judiciar al CET Govora i-a făcut cu ou şi cu oţet pe vecinii de pe platformă şi i-a ameninţat în gura mare că-i va lăsa fără utilităţi pentru că de zece ani căpuşează constant unitatea de care răspunde el acum, de peste drum vine şi replica băieţilor lui Piperea şi Badea, prin vocea lui Florian Mateiţă, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al Oltchim: „Cei de la CET Govora vor să plătim mai mult. Eu îi înţeleg, ştiu ce înseamnă să fii o societate în insolvenţă, ştiu ce înseamnă să ai un start greu. Şi noi l-am avut, dar accentul trebuie pus pe reformă şi pe păstrarea echilibrului. Întotdeauna insolvenţa este o problemă de încredere.(…) Datoriile pot sta ani de zile, dar criza intervine când nu mai ai încredere că vei primi banii. CET Govora are doi clienţi mari: USG şi Oltchim. Ambii plătesc la zi facturile curente şi rambursează din trecut. Cu toate acestea, a apărut o presiune ciudată şi nedreaptă faţă de buna colaborare, mai ales că în relaţia cu noi, zic eu, şi condiţiile comerciale sunt avantajoase.(… ) Important este însă să avem un partener în CET, întrucât Oltchim este dependent aproape 100% de aburul de la CET. Adică dacă nu ne înţelegem pe energie, este foarte probabil ca CET-ul să nu poată să ne producă apa. (…) Cifra de afaceri cu CET-ul este de 3 milioane de euro lunar, bani achitaţi începând cu octombrie 2014 lună de lună la scadenţă. În plus, din datoria de 56 de milioane de lei pe care o aveam, acum mai sunt doar 45 de milioane, deci am recuperat 11 milioane de lei. Aşa că nu putem fi consideraţi un client rău-platnic sau care nu-şi achită obligaţiile. Totuşi, fiind în perioada de negociere, ne aşteptăm ca lucrurile să fie rezolvate.”