Doar patru joburi pentru vâlcenii cu studii superioare, la Bursă


• totuși, pentru persoanele cu studii medii sau fără, oferta a fost bogată
Angajatorii participanți la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată la finele săptămânii trecute, au avut, din cele aproximativ 300 de locuri de muncă libere, doar patru destinate persoanelor cu studii superioare. Așadar, joburile vacante au fost de: ingineri – două posturi, un medic stomatolog și un șef de restaurant. Mai mult, la bursă au participat 11 angajatori, dintre cei 28 de angajatori care și-au anunțat inițial prezența. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au avut la dispoziție o ofertă diversificată de locuri de muncă vacante, iar principalele domenii de activitate vizate de angajatori au fost: industria textilă (croitori, confecționeri textile, muncitori necalificați în industria confecțiilor), construcții (dulgheri, zidari, instalatori, muncitori necalificați), alimentație publică, turism (bucătari, ospătari), comerț (lucrători comerciali, vânzători, casieri), producție (preparator conserve, operator CNC, tâmplari), prestări servicii (patiseri, agenți asigurare, gestionari depozit, manichiurist, coafor, curier auto, dispecer etc.).
De asemenea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea și-a prezentat serviciile gratuite oferite prin compartimentele: EURES – oferta de 2.126 locuri de muncă în SEE/UE, formare profesională, proiect INTESPO. Cu această ocazie, s-au prezentat atât angajatorilor, cât și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, măsurile de stimulare a ocupării pe care agenția le implementează, în vederea creșterii gradului de ocupare a forței de muncă.
Întrucât piața muncii vâlcene se confruntă cu o lipsă acută de personal, s-au prezentat avantajele angajatorilor care încheie contracte de ucenicie, respectiv: sprijin financiar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, în sumă de 2.250 lei/lună, în condițiile legii; calificarea personalului, într-o meserie din domeniul de activitate al angajatorului, pentru situațiile specifice, concrete, în procesele de activitate desfășurate; fidelizarea angajaților.
De asemenea, s-au prezentat și avantajele ucenicilor: obținerea unui loc de muncă, în care li se asigură calificare; menținerea locului de muncă și după obținerea calificării.
Prin intermediul acestui eveniment, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea şi-a propus să accelereze procesul de mediere dintre solicitanții de loc de muncă şi angajatori, precum şi de a aduce în atenția celor interesați informații relevante legate de tendințele de pe piața muncii, oportunitățile de ocupare şi formare profesională specifice județului Vâlcea.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către Ion Marius Năfliu, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea.