Doar COVID-ul le mai poate opri: alegeri locale la început de toamnă


Amânate din cauza pandemiei de Coronavirus, alegerile locale care trebuiau să se desfășoare în luna iunie ar putea avea loc în luna septembrie. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a și anunțat în acest sens, în cursul zilei de vineri, 19 iunie, că a elaborat proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020. Acest proiect de lege ar trebuie să capete statut de lege la modul propriu-zis până cel târziu la data de 29 iulie 2020. Iar timp ar fi suficient pentru derularea acestor demersuri. Cel mai important aspecte este acela ca epidemia de Coronavirus să și permită românilor posbilitatea de a participa, în siguranță, la votul pe baza cărora se vor alege primarii, consilierii locali și consilierii județeni. În acest sens, reprezentanții Autorității Electorale Permanente au propus ca data la care se vor desfășura alegerile locale să fie 27 septembrie 2020.

 

Data de 27 septembrie este agreată și de
reprezentanții mai multor partide

 

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, precum și a unor măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestora, prin care se propun, în principal, stabilirea datei alegerilor locale în ziua de duminică, 27 septembrie 2020. S-a ținut cont și de suprapunerea cu perioada electorală a alegerilor parlamentare la termen, dar și de o serie de măsuri tehnice de natură să îmbunătățească modul de derulare a alegerilor locale din 2020”, după cum au transmis în acest sens reprezentanții AEP prin intermediul unui comunicat de presă.
Cu privire la mandatele actualilor aleși locali, reprezentanții AEP au mai informat că acestea se vor prelungi până la data de 1 noiembrie 2020. În finalul comunicatului de presă la care am făcut referire se mai arată următoarele: „Se prevede că data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării. Prin urmare, proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie 2020”.
În context, mai este de subliniat și faptul că această dată de 27 septembrie 2020 este agreată (de principiu) de către reprezentanții mai multor formațiuni politice din România, printre care și cei ai principalelor două forțe ale momentului: PNL și PSD.