Din iulie și până-n august, ploile au făcut pagube în 22 de localități vâlcene


Zilele trecute, prefectul județului, Florian Marin, a convocat ședința Comitetului pentru Situații de Urgență Vâlcea, în cadrul acesteia dezbătându-se problemele apărute ca urmare a precipitațiilor abundente din 27 iulie și până-n 14 august. Astfel, s-au înregistrat pagube în 22 de localități vâlcene. În Bălcești, pe DJ 651 B (strada 1 Decembrie), a fost afectată platforma drumului; pe strada Ion Mincu, a fost afectată rigola adiacentă străzii din partea de sud de o alunecare de teren, pagubele fiind estimate la 104,931 mii lei. De asemenea, în satul Preoțești, pe DJ 651 B (strada Iancu Jianu), a fost afectată platforma drumului de o alunecare de teren; a fost afectat podul peste pârâul Aninoasa, costul lucrării fiind estimat la 503,16 mii lei.
În localitatea Bărbătești, a fost afectat podul pe DJ 646 E, punctul La Hotar; a fost distrus DC Bodești – Bărbătești, în punctul Băltăreți, de o alunecare de teren, paguba fiind estimată la 545,15 mii lei; a fost distrus DC Băltăreți, punctul Măgura, pagubă estimată la 121,51 mii lei; tot în satul Bodești, a fost distrus și drumul de interes local din punctul Poiana Podului, pagubă evaluată la 115,40 mii lei, dar și drumul din satul Negrulești, punctul Pleșa-Valea Glăvicioiului. În acest ultim caz, paguba a fost estimată la 353 mii lei.
In Călimănești, pe strada Calea lui Traian, punctul Sfrengheș, DN 7 a fost inundat, fiind reactivată o alunecare de teren; a fost inundat subsolul clădirii fostei Cinema, iar pe strada Tudor Vladimirescu au fost afectate structurile a două poduri peste pârâul Valea Roștei, pagubă estimată la 786 mii lei. În Jiblea Veche, strada G-ral Magheru, a fost afectată structura de rezistență a podului de peste pârâul Valea Satului, pagubă evaluată la 370 mii lei. Din păcate, în pericol se află gospodăriile mai multor familii. A fost afectat și accesul către Mânăstirea Stănișoara.
La Horezu, a fost afectată platforma DC Horezu-Olari, pagubă evaluată la 3.500 lei, a fost distrus Monumentul Eroilor din satul Romanii de Jos, pagubă estimată la 80 mii lei și pârâul Bistricioara a erodat malul stâng în dreptul unei gospodării, în acest caz paguba fiind estimată la 150 mii lei.
În comuna Perișani, sat Perișani, punctele „La Cocoș” și „La Popa Elena”, au fost erodate malurile pârâului Perișani, pagubă evaluată la 200 mii lei și afectat a fost și DN 7 din cauza alunecărilor de teren, în acest caz fiind nevoie de 1.000 lei pentru reabilitarea drumului.
Pagube însemnate s-au mai înregistrat în: Diculești, Ghioroiu, Glăvile, Golești Gușoeni, Laloșu, Lădești, Lungești, Măciuca, Mădulari, Mihăești, Muereasca, Oteșani, Pesceana, Roșiile, Scundu. Pagube s-au înregistrat și-n culturile agricole, mai precis fiind afectate nouă hectare de varză.