Despre acceptare și nediscriminarea refugiaților cu elevii și dascălii de la Energetic


Colegiul Energetic din Râmnicu-Vâlcea este implicat, în perioada 2016-2018, într-un parteneriat strategic în domeniul școlar – KA2, prin proiectul „In A Far Away Land: Refugee Children”/„Undeva departe: Copiii refugiați” (2016-1-TR01-KA219-033904_2), alături de școli din Turcia, Italia, Grecia și Portugalia.
O nouă întâlnire de proiect a avut loc între 8 și 13 octombrie. Directorul liceului, Mihăiță Constantin Simion, alături de prof. Alina Cioculeasa și un grup de cinci elevi au participat la mobilitatea din orașul Faro, Portugalia.
Obiectivele mobilității: promovarea imaginii țărilor, a localităților/regiunilor și a instituțiilor școlare partenere în cadrul proiectului; conștientizarea crizei refugiaților în Europa; participarea la activitățile comune de proiect – Blended Mobility; întâlnirea cu refugiați, cunoașterea poveștilor acestora și a măsurilor care se aplică pentru primirea și integrarea lor în școală și societate; dezvoltarea sentimentelor de acceptare, nediscriminare și incluziune; verificarea activităților și a produselor realizate până la această dată conform graficului stabilit anterior; familiarizarea cu particularitățile sistemului educațional din țara gazdă; dezvoltarea competențelor sociale și lingvistice în rândul elevilor și al cadrelor didactice.
Printre activitățile ce s-au derulat amintim: vizionarea unui film documentar pe tema actuală a migrației și a diferitelor motive care îi determină pe oameni să își părăsească locurile natale și dezbatere pe tema filmului; profesorii au participat la activități care vizează proiectul: MobilityTool, Final Report, eMagazine, Webpage, Project Evaluation, Future Activities, Meetings – Italia și Turcia.
Au fost prezentate și activitățile realizate la clasele primare referitoare la tema proiectului –copiii refugiați- Colegiul Energetic a încheiat un parteneriat cu Școala Waldorf din Râmnicu-Vâlcea și a avut loc o întâlnire cu un refugiat din Iran, povestea lui Muhammad. Căpitanul Poliției Maritime Portugheze, Bruno, povestește despre misiunile comune cu colegii din Grecia și Turcia, care au implicat salvarea a sute de refugiați din Marea Mediterană și este vizionat un material interesant și cutremurător cu imagini și fragmente reale din acțiunile desfășurate. Reuniunea de proiect și-a atins obiectivele, toți participanții bucurându-se de timpul petrecut împreună și de informațiile împărtășite. Datele ne-au fost furnizate de către prof. Alina Cioculeasa.