Deputatul Mazilu prezintă noile prime pentru șomeri


Conform noilor reglementări legale, orice șomer care se angajează poate primi o primă „de mobilitate” dacă urmează să lucreze într-o altă localitate decât cea unde își are domiciliul stabil. Acest ajutor din partea statului este asigurat din bugetul asigurărilor pentru șomaj și va fi acordat numai la cerere, în baza unor documente.
Deputatul Dan Mazilu prezintă noutățile din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă: „Acest act normativ stabilește că șomerii care se angajează și se deplasează în alte localități pentru locul de muncă pot primi, la cerere, prime de mobilitate, care sunt de două feluri: de încadrare și de instalare. De prima de încadrare vor beneficia persoanele care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au domiciliul stabil, iar prima de încadrare este egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data acordării. Având în vedere că ISR este, anul acesta, în valoare de 500 lei, prima de încadrare va fi, deci, în cuantum de 1.000 lei”.
Conform reglementărilor legale, primele se vor acorda doar per­soanelor care se încadrează în muncă pe o perioadă de cel puțin 12 luni. Pentru acordarea celor două tipuri de prime, șomerii vor depune ur­mă­toa­rele documente: o cerere depusă la agenție; actul de identitate, în copie, care să ateste domiciliul stabil; dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncă; angajament pentru respectarea obligației de a restitui integral sumele primite în situația în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării.