De ce are Vâlcea doi „prefecți”?


Așa după cum vă anunțam în numărul de ieri al cotidianului nostru, luni, s-a desfășurat ședința Colegiului Prefectural. La eveniment a fost prezent (încă) actualul prefect, Radu Renga, cât și persoana care îi va lua locul – Florian Marin. Situația mai puțin obișnuită, aceea ca la o ședință de Colegiu prefectural să fie prezenți doi „prefecți” – chiar dacă numai unul este prefect în acte – are o justificare logică. Radu Renga a fost numit prefect al județului Vâlcea pe 13 aprilie 2016 și nu putea fi înlocuit din funcție mai devreme de un an de la acest termen.
Conform principiului mobilității, Renga va rămâne în funcție până pe 13 aprilie, fapt pentru care și ordinul de schimbare nu va fi publicat în Monitorul Oficial mai devreme de un an. După această dată, Renga va deveni inspector guvernamental, în timp ce Florian Marin va fi desemnat, oficial, de către un reprezentant al Guvernului, prefect de Vâlcea. Probabil modul cum a aflat Renga de schimbare n-a fost cel mai elegant (n.r. înștiințat de o cunoștință, nu de un oficial al Guvernului), deși n-ar fi primul prefect de Vâlcea „supus” acestui procedeu, dar, totodată, un reprezentant al Guvernului trebuie să știe că vine, dar și pleacă, la un moment dat. Ce nu înțelegem, însă, este reacția prefectului Renga care, apelat de mai multe ori telefonic, ba pierde brusc semnalul, ba are ședințe… În fine, per ansamblu, colaborarea a fost una bună și ne așteptăm, în viitor, la aceeași atitudine, indiferent de poziția ocupată.
Precizăm că, în dezbatere, se află și legea care prevede numirea politică a prefecților. Până acum, așa-zișii prefecți apolitici purtau „o mască”: erau numiți de către premier în funcție de partidul acestuia, iar la schimbarea Guvernului, erau demiși.