De-a râsu’-plânsu’: Un nou termen pentru finalizarea autostrăzii Pitești – Sibiu


• la cât de des se răzgândesc autoritățile parcă vâlcenilor le-a mai trecut tristețea că autostrada ocolește destul de mult Râmnicul și abia străpunge județul prin partea de nord

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au anunțat că documentația pentru licitarea tronsoanelor 1 și 5 din viitoarea autostradă Pitești – Sibiu a fost trimisă către Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Cu această ocazie au fost făcut public și termenul la care aceste două sectoare ale uneia dintre cele mai importante autostrăzi din România ar trebui să fie gata: anul 2022! Termenul este, ce-i drept, unul fezabil, dată fiind viteza cu care se construiesc autostrăzile în România, dar și dificultatea dată de caracteristicile geografice ale terenurilor pe care va răsări noul element de infrastructură. Însă, același termen realist este unul destul de îndelungat dacă ne referim la necesitățile transpor­ta­to­rilor și la dificultatea cu care se circulă pe unele drumuri din România (știm cu toții cât de infernal devine traficul pe Valea Oltului când se execută lucrări de întreținere a drumurilor sau se produc accidente rutiere). De asemenea, trebuie observat că anul 2022 despre care vorbim este doar termenul la care ar trebui să fie gata cele două tronsoane (Sibiu – Boița, respectiv Pitești – Curtea de Argeș). Pentru că, de fapt, întreaga autostradă Pitești – Sibiu nu poate fi inaugurată mai devreme de anul 2024. Și asta în cel mai realist termen!
Pe scurt, concluzia ar fi că, după felul în care se mișcă constructorii de autostrăzi pe meleagurile românești, ar trebui să ne propunem, liniștiți, un deceniu de așteptare pâna la a putea circula de la Pitești la Sibiu pe autostradă. Nu de alta, dar să nu fim deziluzionați după ce vom vedea că nici peste șase ani și probabil că nici peste opt ani nu vom putea circula pe întreaga autostradă. Ca atare, vâlcenii care au fost triști după ce au văzut că este practic imposibil ca autostrada să mai treacă prin preajma Râmnicului pot să aibă unele motive de consolare. Și dacă autostrada trecea prin apropierea municipiului capitală de județ, tot undeva la un deceniu aveam de așteptat până să putem spune că avem acces direct la o asemenea cale rutieră de mare importanță!

Posting....