DANIELA OTEȘANU, printre inițiatorii propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii privind protecția persoanelor cu handicap


Joi, 20 octombrie 2022, este termenul limită până la care Senatul (în calitate de primă cameră sesizată) trebuie să dezbată și să aprobe prin vot (sau să respingă) propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Printre inițiatorii acestei propuneri legislative se regăsesc mai mulți parlamentari (senatori și deputați) cu precădere social-democrați și liberali. Unul dintre aleșii care au susținut modificările care se doresc aduse la legislație pentru o mai bună protecție și promovare a drepturilor persoanelor cu handicap din țara noastră este Daniela Oteșanu, deputat social-democrat de Vâlcea.
„Această propunere legislativă, dacă va fi adoptată, va aduce mai multe simplificări și clarificări, dar și mai multe drepturi pentru persoanele cu handicap. Spre exemplu, una dintre schimbările dorite este aceea că actul normativ va permite înființarea unui card electronic similar cardurilor emise în baza Legii privind biletele de valoare electronice. Acest card va permite cumularea tuturor prestațiilor sociale. Scopul evident este acela de debirocratizare și facilitare a acordării prestațiilor sociale persoanelor cu dizabilități. Pentru orice abonament de autobuz, bilet de teatru, de călătorie cu trenul, de decontare a carburantului, beneficiarul va putea folosi acest card. Sumele aferente fiecărei prestații sociale vor fi reținute la sursă, în limita impusă de lege. Astfel, instituțiile publice de cultură și firmele de transport nu vor mai face demersuri pentru decontarea sumelor de bani care li se cuvin. La baza acestui card va exista și o aplicație pe care beneficiarii o vor putea instala pentru a vedea statusul acestor facilități, în timp real. Astfel, ei vor putea ști oricând de câte călătorii cu trenul mai pot beneficia sau când a fost atinsă limita maximă a sumelor decontate pentru plata carburantului”, ne-a declarat Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea, cu privire la modificările legislative cuprins în acest proiect de lege.
În context, mai este de amintit că propunerea legislativă a obținut avize favorabile de la mai multe comisii. Dacă propunerea nu va fi dezbătută în Senat până la data de 20 octombrie 2022 se va considera că a fost adoptată tacit și va merge la Camera Deputaților, pentru votul final.