„Curierul de Vâlcea – 25”


Astăzi, ziarul nostru împlinește un sfert de veac de existență. A fost fondat la 19 ianuarie 1990 și este primul cotidian privat din România post-decembristă. Încă din prima sa ediție, apărută în dimi­neața zilei 22 ianuarie, și până în prezent, zecile de jurnaliști care au trecut pe la „Curierul de Vâlcea”, de­venit o adevărată școală de presă liberă, au publicat edito­riale, articole de analiză, anchete etc., cu sentimentul că se îndreptă, măcar în parte, mersul nefericit al lucrurilor, într-o lume debusolată, cu nereguli și intoleranţe de tot felul, rămăşiţe ale unor vremuri care ar fi trebuit să apună, dar se mențin „treze”, din păcate. Ceea ce vedem astăzi, după 25 de ani de la despărțirea de comunism, ni se pare incredibil: corupție până la înalt nivel și sărăcie la tot pasul! Presa liberă nu este deloc pe placul unor indivizi certați cu legea din partidele politice, din organis­mele puterii, a șacalilor care s-au înfruptat din averea țării, a nele­giui­ților, oricând gata să confiște libertatea cuvântului din interese de grup cu scopuri mafiote.
Timp de un sfert de secol, „Curierul de Vâlcea” a rezistat cu stoicism opreliștilor de tot felul, tuturor greutăților, între cele mai mari fiind de ordin financiar, reu­șind, cum și-a propus în Programul cu care a pornit la drum, să cons­truiască, nu să demoleze, aportul său polivalent fiind remarcat de miile și miile sale de cititori (din județ, din țară și din numeroase alte țări de pe mapamond, ziarul având și ediție online), ca o contribuţie consistentă la creşterea prestigiului Vâlcii în lume. În ciuda unor opreliști și greutăți, „Curierul de Vâlcea” a slujit 25 de ani cu credință cititorii săi, rămâ­nând permanent pe baricadele cuvân­tului care zideşte. Acesta este, de altfel, cuvântul său de onoare cu care trece pragul celui de-al doilea sfert de veac.
Oricine vrea să studieze mai îndeaproape biografia primului cotidian privat din România post-comunistă, „Curierul de Vâlcea”, are posibilitatea să se adreseze colecțiilor celor 25 de ani. Stu­diindu-le, va descoperi o istorie fascinantă, se va întâlni cu o lume care a bulversat fapte şi ierarhii păguboase pentru bunul mers al lucrurilor. A oglindit o lume bună, dar și una rea, o lume bogată, dar și o lume sărăcită, încărcată de nervi, de griji și de cea care ne sare în ochi zi de zi: grija zilei de mâine.
„Curierul de Vâlcea”, redactorii săi, cu sentimentul firescului în tot ceea ce scriu, n-au sărit niciodată calul, cum zice o vorbă româneas­că, au fost totdeauna echilibrați în aprecieri, au respectat și au apre­ciat valorile, dar au criticat și fap­tele rele, oamenii certați cu legea, n-au tolerat nedreptatea, ori din­cotro a venit ea, nu s-au prins în hora șantajelor din presă, a aran­ja­mentelor de culise, a manipulărilor oculte, a minciunii și lașității, racile ale unui sistem apus demult. Ziarul nostru celebrează, cu fiecare ediție a sa, cuvântul și adevărul, având îns­cris lângă titlu, ca simbol per­ma­nent, deviza „Orice adevăr merită citit!”
„Curierul de Vâlcea”, ziarul cel mai iubit de cititorii vâlceni – și nu numai – este o operă care rămâne și care va străbate timpul.
La mulți ani „Curierul de Vâlcea”, la mulți ani dragi cititori, colaboratori și prieteni!