CRIZA SANITARĂ nu a afectat prea tare economia județului: numărul șomerilor se menține la valori reduse


La sfârșitul lunii aprilie 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea erau înregistrați 5.681 șomeri (din care 2.800 femei), rata șomajului fiind de 3,52%. Din totalul de 5.681 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Vâlcea, 2.498 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.183 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 3.547 șomeri provin din mediul rural și 2.134 sunt din mediul urban.
Șomerii cu studii gimnaziale/ fără studii/ școală profesională au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Vâlcea – 3.413 (60,1%). Ei sunt urmați de categoria șomerilor care au urmat studii liceale/postliceale 1.845 (32,5 %), în timp ce doar 423 de șomeri (7,4 %) au absolvit studii superioare.

Problema este că mulți dintre șomerii vâlceni sunt persoane „greu sau foarte greu ocupabile”

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel:
• 670 persoane foarte greu ocupabile;
• 2.095 persoane greu ocupabile;
• 2.211 persoane mediu ocupabile;
• 705 persoane ușor ocupabile.
„Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Vâlcea sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Vâlcea la adresa www.anofm.ro, secțiunea «Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea/Comunicate de presă»”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Biroului de Comunicare al AJOFM Vâlcea