Criză de medici de familie în Vâlcea


• în șapte luni, am pierdut șapte medici de familie și n-a apărut niciunul nou la orizont • statistica directorului Voiculeț e sumbră: „În curând, rămânem fără alți 50 de medici de familie”

Centrele de permanență din Râmnic și Ionești nu pot funcționa din lipsă de medici de familie. Din păcate, lucrurile nu sunt simple, deoarece absolvenții de medicină rar își mai îndreaptă pașii către specializarea medicină de familie. Așa se face că, anual, pierdem medici de familie, prin deces sau pensionare, și prea puțini intră în sistem. Iar problematica este reprezentativă, la această oră, mai ales pentru mediul rural. „În ultimele șapte luni, au decedat trei medici de familie, s-au pensionat patru și, în perioada menționată, niciun alt medic de familie nu s-a prezentat la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a se interesa cum poate intra în sistem, cum poate încheia contract. În 2019, 50 de medici de familie fac vârsta limită de pensionare”, a declarat președintele-director CAS Vâlcea, Alin Voiculeț.

Câte un medic de familie la două localități

Cum am precizat, situația e destul de grea pentru mediul rural, unde un medic face zilnic naveta între două localități. Șapte ore într-o localitate, fuga pentru alte șapte ore, la alt cabinet medical, din altă localitate. Comunitățile din Lăpușata și Stănești sunt deservite de un medic de familie, care stă șapte ore la un cabinet și apoi face naveta pentru alte șapte ore, la celălalt cabinet. Boișoara și Titești reprezintă un alt exemplu: un medic care face naveta pentru câte cinci ore la fiecare cabinet. Alte exemple de localități deservite de un medic sunt: Racovița și Călinești (Brezoi), Zătreni și Lăcusteni. Fără medici de familie au rămas și localitățile: Galicea, Lăpușata și Stoilești.