Coronavirusul OPREȘTE TOT! Vâlcea și București au primit o nouă veste proastă


Sportul s-a numărat printre domeniile cele mai afectate de pandemia de Coronavirus. Competiții întrerupte, vreo câteva disputate fără spectatori, multe dintre ele amânate, iar în cele din urmă chiar anulate! Cam acesta a fost peisajul dezolant din lumea sportului (european și chiar mondial) în ultimele trei luni. Din păcate însă, veștile proaste nu încetează să vină. Acum ne aflăm în perioada în care organizatorii mai multor competiții despre care se știa că sunt doar amânate anunță că întrecerile nu se vor mai relua, acestea fiind anulate. Este și cazul ediției 2019/2020 a Ligii Campionilor de handbal feminin, o întrecere de la care handbalul românesc avea așteptări destul de mari (care fuseseră confirmate pe parcursul primelor două faze ale grupelor competiției).
Campioana SCM Râmnicu Vâlcea și vicecampioana CSM București au luat startul în cea mai puternică întrecere intercluburi din handbalul feminin european. Cele două au trecut succesiv de ambele faze ale grupelor și se calificaseră în sferturile de finală. SCM Râmnicu Vâlcea urma să întâlnească în dublă manșă campioana Franței, Metz Handball. De partea cealaltă, tot în dublă manșă, CSM București urma să fie adversara redutabilei campioane a Ungariei și deținătoare a trofeului Ligii Campionilor ETO Gyor.
Din cauza declanșării epidemiei de Coronavirus, cele patru meciuri ale echipelor românești din sferturile de finală (care trebuiau să se joace la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie) s-au transformat în doar două partide eliminatorii directe, pe care SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București ar fi trebuit să le susțină la Budapesta (orașul care găzduia final four-ul) la începutul lunii septembrie. Din păcate, nici acest plan nu a putut fi dus la îndeplinire. Vineri, 26 iunie 2020, oficialii Federației Europene de Handbal au anunțat că turneul final four de la Budapesta (programat în perioada 3-6 septembrie 2020) nu se va mai disputa, fiind anulat. Implicit, au fost anulate și cele patru partide din faza sferturilor de finală, în două dintre acestea fiind implicate, așa cum spuneam mai sus, campioana și vicecampioana României.

 

Vâlcea spera la un final four istoric!

 

Prin faptul că a ajuns între cele mai bune opt echipe ale Europei de la chiar prima participare (sub actuala titulatură) SCM Râmnicu Vâlcea se poate considera una dintre performerele ediției 2019/2020 a Ligii Campionilor de handbal feminin. Totuși, deși pornea cel mai probabil cu șansa a doua pentru calificare în disputa cu Metz (mai ales că, așa cum era programat inițial, manșa decisivă urma să se dispute în Franța), SCM Râmnicu Vâlcea își juca șansa pentru a ajunge într-un Final 4 cu adevărat istoric pentru sportul din județul nostru, dar și din întreaga țară! Sigur, cum spuneam, poate SCM nu depășea Metz în sferturile de finală; dar dacă, totuși, o făcea!?
Credem că inclusiv SCM Râmnicu Vâlcea se poate considera ghinionistă în urma apariției acestei situații nefaste cu impact planetar! Jucătoarele pregătite de antrenorii Florentin Pera, Mia Rădoi și Ildiko Kerekeș Barbu arătaseră în celelalte meciuri dificile pe care le-au disputat în actuala ediție a Ligii Campionilor (dar și în campionatul intern contra CSM București) că se pot ridica la nivelul oricărui adversar. Și chiar dacă în dubla contra campioanei Franței șansele fetelor noastre de a se califica mai departe erau estimate undeva la 30-40%, suntem convinși că municipalele și-ar fi jucat absolut toate șansele pentru a obține biletele de Final 4. Din păcate, nu a fost să fie, iar acum chiar nu mai putem cunoaște care ar fi fost deznodământul întâlnirii dintre Vâlcea și Metz!
Evident, marea perdantă a anulării disputării ultimelor faze din Liga Campionilor este ETO Gyor. Redutabila grupare maghiară spera să își apere trofeul cucerit în sezonul trecut și avea șanse reale pentru a-și îndeplini obiectivul dacă ne gândim la cel puțin două aspecte: valoarea lotului și avantajul disputării meciurilor pe propriul teren.

 

Vâlcencele își află miercuri viitoarele adversare

 

Dacă în privința sezonului 2019/2020 nu ar mai fi prea multe de spus, acesta fiind încheiat prin decizia Federației Europene de Handbal de anulare a competiției, planurile multor oficiali de la cluburile cu pretenții din handbalul feminin european se îndreaptă acum spre sezonul 2020/2021. Asta pentru că miercuri, 1 iulie, este programată tragerea la sorți a componenței grupelor viitorului sezon al Ligii Campionilor. SCM Râmnicu Vâlcea (ocupanta primul loc în Liga Florilor românească) și CSM București (ocupanta poziției secunde în campionatul intern – și deținătoarea unui wild-card) vor reprezenta din nou handbalul din țara noastră în cea mai importantă competiție inter-cluburi din Europa. Primele meciuri din viitorul sezon al competiției se vor disputa pe 12 și 13 septembrie 2020. Să sperăm că epidemia de Coronavirus va deveni doar o amintire urâtă până la acel moment, iar sportul (oricare ar fi el, inclusiv handbalul feminin) își va putea încânta din nou fanii cu frumusețea și suspansul său!