Coronavirusul aduce și vești bune în sportul românesc: naționala de handbal feminin s-a calificat direct la Euro 2020


Pandemia de Coronavirus a dat peste cap calendarul handbalistic internațional, iar forurile competente au luat, vineri după-amiaza, decizii importante. Vești bune vin pentru naționala feminină de handbal a României. Fetele pregătite de selecționerul Bogdan Burcea au aflat, în cursul serii de vineri faptul că nu vor mai trebui să joace calificări pentru a ajunge la turneul final din decembrie.

Bogdan Burcea, încântat de decizia forului internațional

Tricolorele au deja biletele la Campionatul European, ca urmare a rankingului, a decis vineri forul european, care a preferat să anuleze toate meciurile de calificare. „Am primit cu bucurie decizia forului continental și anume că echipa națională feminină este calificată direct la Campionatul European din decembrie, din Norvegia și Danemarca. Vom avea o toamnă plină din punct de vedere al competițiilor intercluburi, atât pe plan intern, cât și european. Putem urmări în toată această perioadă sportivele care sunt în atenția noastră pentru convocarea la națională, obiectivul fiind desigur o selecție cât mai bună pentru turneul final continental”, a declarat Bogdan Burcea, selecționerul naționalei feminine de handbal a României.

Turneele preolimpice, amânate din nou

Handbalistele din naționala României ar fi trebuit să joace în luna martie, în Muntenegru, turneul preolimpic. Pandemia de Coronavirus a pus stop tuturor competițiilor, astfel încât meciurile nu au mai avut loc. Olimpiada s-a amânat pentru vara viitoare, așa că forul internațional a hotărât ca și jocurile de calificare să se dispute în primăvara lui 2021.
„Federația Internațională a stabilit că turneele preolimpice din luna martie să se amâne până în primăvara anului viitor, iar acest lucru este benefic pentru noi. Vom parcurge cu sportivele o experiență deosebită la Euro, poate fi un mijloc de pregătire excepțional, atât pentru sportive, cât și pentru noi, staff-ul tehnic. Putem acumula experiențe pozitive care ne vor fi de mare ajutor la turneul preolimpic din primvara lui 2021, atunci când vom califica România la Olimpiada de la Tokyo, din 2021”, a mai declarat Bogdan Burcea.

Naționala masculină a ratat Mondialul!

Dacă veștile au fost cât se poate de bune pentru handbalistele lui Bogdan Burcea, nu același lucru se poate spune și despre naționala masculină. Partidele din barajul pentru calificarea la turneul final au fost anulate (tricolorii ar fi trebuie să joace cu Bosnia, apoi, în cazul unei victorii, cu Ungaria). Ca și în cazul fetelor, forul internațional a decis ca reprezentativele cu un coeficient mai mare să fie direct calificate la Campionatul Mondial, caz în care Ungaria a depășit România, astfel că băieții lui Rareș Fortuneanu vor rata competiția.
„Decizia forului a fost de a anula cele două baraje și de a califica direct Ungaria la Campionatul Mondial, datorită rankingului. Este o decizie care nu ne dă dreptul să ne apărăm șansele pe teren, o decizie frustrantă și nedreaptă, dar care trebuie respectată. Ne ambiționează și ne face să revenim mai puternici și mai determinați să ne calificăm la Campionatul European din 2022”, a declarat Rareș Fortuneanu, selecționerul naționalei masculine de handbal a României.
Sursă foto și text SPORTSNET GROUP