Ce a fost «putred în Danemarca»? Confesiunile lui Alexandru Dedu după Campionatul European


La final de 2020, președintele Federației Române de Handbal a vorbit despre cele mai fierbinți subiecte ale sportului de pe semicerc. 2020 a fost un an atipic pentru sport la nivel mondial, iar handbalul de la noi nu a făcut excepție. Într-un timp dominat de pandemia de Coronavirus și de incertitudini zilnice, handbalul și-a desfășurat competițiile interne (atât cât s-a putut), iar la nivel internațional naționala României a participat la Campionatul European din Danemarca. De acolo tricolorele s-au întors cu o victorie și un loc 12 ocupat în final.
Alexandru Dedu, președintele FRH, a analizat „la rece” situația din handbal și a răspuns atacurilor lansate din exterior.
„Mi-ar fi plăcut să fim în primele opt și, ținând cont de situație, cred că ar fi fost un lucru ok. Locul ocupat nu mă satisface. Ceea ce pe mine m-a deranjat ca om de handbal este faptul că suntem foarte fluctuanți la nivelul jocului. Am văzut în cele șase meciuri cam un meci cap la cap în care mi-a plăcut echipa noastră, în rest nu mi-a plăcut. Contează uneori și cum pierzi, iar eu sunt deranjat de acest non-combat. Sunt ani buni în care toți cei care au lucrat în staff-urile naționale și au făcut propuneri pentru orice fel de activitate, au primit ceea ce și-au dorit. Am avut planificat Trofeul Carpați, meciuri amicale cu Spania, Austria, Ungaria, Serbia. S-a întâmplat să nu putem ajunge noi, ori ei, ori să se întâmple ceva terț și nu s-a reușit să se mai dispute jocurile. Noi eram pregătiți din toate punctele de vedere: bilete de avion luate, cazări”, a mărturisit Alexandru Dedu.
„În a doua săptămână a lunii ianuarie, după ce se decantează lucrurile, se adună rapoartele, ne liniștim emoțional, vom face o ședință tehnică și vom face planificarea pentru abordarea turneului de calificare la Jocurile Olimpice. Banca tehnică este doar o parte dintr-un puzzle. Eu voi vorbi mereu despre echipa națională. Dacă se consideră că una dintre măsurile care trebuiesc luate pentru a ajunge la JO este să schimbăm banca tehnică, schimbăm! Dar nu este un lucru singular, nu acolo se rezumă lucrurile. Trebuie să ne obișnuim să vorbim despre echipa națională, nu despre Dedu, Vărzaru, Ryde, Burcea”, a mai punctat președintele FRH.

Cum și-a justificat Dedu lipsa din Danemarca

„Mi-am dorit să ajung acolo în ziua primului meci și, în funcție de ce realități erau în România, voiam să vin în țară, să mă duc înapoi în Danemarca și tot așa. Dacă aș fi ajuns în Danemarca, aș fi avut două soluții. Prima: intram în carantină în zona roșie cu echipa și, odată ce aș fi intrat acolo, nu mai puteam ieși. Ar fi trebuit deci să stau permanent lângă echipă, iar eu nu puteam să-mi permit să fac asta pentru două săptămâni, pentru că am multe lucruri de făcut și, ca președinte, trebuie să fiu în multe locuri. Cea de-a doua soluție era să fiu în zona VIP, în zona galbenă, în care nu aș fi avut nici o tangență cu echipa. Ori exact acesta este rolul președintelui la o competiție majoră: să-și facă treaba ca președinte, dar trebuie să aibă și contact cu staff-ul și cu jucătoarele. Iar acest lucru nu s-ar fi putut în Danemarca”, a explicat Dedu.

Concluziile președintelui FRH la final de 2020

„Eram convins că ne vom confrunta cu lucruri inedite și că trebuie să luăm decizii care nu știam unde vor duce. A fost un an greu, în care noi, Federația Română de Handbal, am încercat să ne continuăm activitatea și să ținem lumina aprinsă. Obiectivele instituționale au fost atinse: handbalul are activitate, are competiții, handbalul este prezent foarte bine în viața publică, în industria sportului. Nu au existat structuri care să dispară și acesta este un lucru foarte bun. Într-o realitate neașteptată, crudă apropos de handbal, am ieșit ok din această pandemie. Sigur, sunt și daune. Dar, comparativ cu ce se putea întâmpla, suntem ok. Am fost preocupați să începem competițiile, vom face tot ce putem ca toate competițiile să se încheie. La Liga Națională masculină, suntem într-un grafic mai mult decât ok. La fete, este problematică realizarea calendarului pentru că avem campionatul cu 16 echipe, Cupa României, cel mai important eveniment: calificarea la JO. Mai avem și cupele europene, unde sperăm ca echipele noastre să meargă cât mai sus. Asta înseamnă că sigur calendarul va fi fluctuant. La nivel de Divizia A, avem un program care ne permite să ne apropiem de siguranța unui final de campionat, cu ceea ce înseamnă turneu de calificare în Liga Națională. La copii și juniori vom începe în luna ianuarie campionatul. Începem mai târziu decât la seniori pentru că cei mici sunt mult mai vulnerabili, din punct de vedere medical, și am încercat să evităm răspândirea virusului Covid în cazul lor. Am avut scenarii de pornire a campionatului, în funcție de realitatea din țară”, s-a confesat Alexandru Dedu.
”Federația Română de Handbal are opt centre naționale de excelență și olimpice. Sunt sute de copii care se pregătesc bine, mănâncă bine și fac și școală. În urmă cu șapte ani era un centru de excelență pentru băieți și unul pentru fete. Acum sunt câte patru (n. red. Unul dintre acestea funcționează la Râmnicu Vâlcea)! Am dezvoltat un proiect care, în funcție de situație, fluctuează ca și organizare. Este virba despre Proiectul «Talent», atât la fete, cât și pentru băieți. Există de ani buni o competiție pentru tineri între 8-10 ani, «Festivalul de mini handbal», dar și «Festivalul de baby handbal» pentru copii de 6-8 ani. Sunt evenimente unde vin mii de copii și se bucură de handbal. Noi facem lucruri pentru viitor, iar atunci când faci așa ceva ai mai puțin timp să vorbești, cum vorbesc alții”, a concluzionat președintele FRH.
• Sursă foto și text: SPORTSNET GROUP