Corespondență de la Eugen Petrescu: Manifestări culturale, militare și religioase desfășurate în Pasul Vâlcan


Sub genericul „De la Războiul Întregirii la Marea Unire”, în luna august, a fost organizată în Pasul Vâlcan din județul Hunedoara cea de-a doua ediție a manifestărilor culturale, militare și religioase dedicate cinstirii memoriei eroilor români căzuți în 1916 în luptele de eliberare a Transilvaniei de sub dominația Imperiului Austro-Ungar, purtate împotriva armatelor germano-austro-ungare. Prima ediție s-a desfășurat la 27 august 2016, cu ocazia Centenarului intrării României în Marele Război. Astfel, la Complexul Memorial al Eroilor Neamului din Pasul Vâlcan, situat în „Trecătoarea Eroismului Românesc”, la cota 1621 m, pe hotarul dintre județele Gorj și Hunedoara și ale vechilor provincii Oltenia și Ardeal, sub coordonarea Primăriei și Consiliului Local al municipului Vulcan s-au desfășurat o serie de programe de punere în valoare și de eternizare a faptelor de arme ale ostașilor români – olteni și munteni, ce și-au dat viața pentru idealul de veacuri al poporului român – unirea într-un singur stat, lupte ce au deschis calea spre Marea Unire din 1918.
La manifestări au participat reprezentanți ai autorităților locale din județele Gorj și Hunedoara, ai filialelor București, Hunedoara, Gorj, Vâlcea și Sibiu ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (din MApN și MAI) și locuitori ai Văii Jiului (județele Gorj și Hunedoara). Astfel, în prezența a peste 1.500 de participanți, în cadrul Complexului Memorial „Pasul Vâlcan” au fost dezvelite și sfințite două opere de artă plastică: bustul regelui Ferdinand I al României (1914-1927) – sub care a fost făurit statul național-unitar (prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat) – primul rege al României Mari și bustul locotenentului Gheorghe Tătărescu – comandantul companiei a 16-a din Regimentul 18 Infanterie Gorj, care a luptat aici, în urmă cu 100 de ani, unul dintre marii oameni politici ai României interbelice. Cele două opere se adaugă busturilor ce îi întruchipează pe generalii Ion Culcer și Dumitru Cocorăscu, situate în stânga și în dreapta Sfintei Cruci – operă impunătoare ce străjuiește din centrul complexului memorial aliniamentul muntos al Pasului Vâlcan. Pe fosta linie a frontului a fost amenajat un tranșeu de apărare, iar spațiul din vecinătate a fost ambientat cu un tun, fiind astfel adusă în atenția celor prezenți o imagine din istoria frontului de acum 100 de ani.
În deschiderea manifestărilor au fost prezentate publicului drapelele de luptă ale celor 12 regimente, din Craiova, Târgu-Jiu, Calafat, Turnu-Severin, Caracal, Slatina, Jilava și Mizil din Divizia a XI-a a Armatei I, care au luptat în Munții Vâlcanului – Pasul Vâlcan, Straja, Oslea, Șigleul Mare etc., pe granița cu fostul Imperiu Austro-Ungar, apoi a fost oficiată slujba de sfințire a celor două busturi care se adaugă celor deja existente, ale generalilor Ion Culcer și Dumitru Cocorăscu, dezvelite și sfințite în 2016. În continuare au luat cuvântul oficialitățile din cele două județe, Gorj și Hunedoara și urmași a două personalități militare ce au luptat aici: Opritsa Dragalina Popa – nepoata de soră a generalului Ioan Dragalina (prezentă cu fiul cel mic) și unul din nepoții generalului Ion Culcer. Apoi au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor.
Organizatorii au conferit organizațiilor județene prezente un „Atestat Omagial”, pentru participarea cu membri săi la sărbătoarea centenară a românilor „De la Războiul Întregirii la Marea Unire”, desfășurată în Trecătoarea Eroismului Românesc – Pasul Vâlcan, cota 1621, unde ostașii Armatei Române, cu sânge în locul cernelii și baioneta în locul condeiului au scris pe vecie numele țării: România Mare.” De asemenea, reprezentanților insituțiilor publice și organizațiilor ce nu au fost prezenți la prima ediție, din 2016, li s-a conferit Medalia Comemorativă „Primul Război Mondial”.
Manifestarea a fost organizată de Primăria municipiului Vulcan în colaborare cu Filiala Județeană Hunedoara a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și Filiala Județeană Hunedoara a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Apărării Naționale.
În concluzie, putem spune că în această frumoasă zi de vară, zi sfântă a recunoștinței, la Complexul Memorial al Eroilor Neamului din Pasul Vâlcan s-a desfășurat un important recurs la istorie, o adevărată lecție de patriotism și onoare pentru întreaga suflare românească.