Condamnăm profanarea mormintelor eroilor români!


(Prima parte – Continuare în ediția de mâine)
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a luat la cunoştinţă cu stupoare și indignare de profanarea mormintelor a 52 de eroi români căzuţi în Primul Război Mondial. Profanare în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului! Batjocură! Crucile de la căpătâiul eroilor români au fost acoperite cu saci negri, de plastic, pentru strâns gunoiul. Acoperite și legate strâns, la bază, să rămână acolo cât mai mult.

Condamnăm acest act de barbarie!
Fapta odioasă nu s-a petrecut, cum s-ar putea crede, în timpul ocupației horthyste. Nu! Profanarea e recentă. E din primăvara anului 2019! Ea nu e nici singulară și nici întâmplătoare. Face parte dintr-un şir de acte ostile, parte a mai multor acțiuni specifice unei aşa-zise rescrieri a istoriei, inițiate după anul 1989 de elemente extremiste din minoritatea maghiară din România. A crede că indivizii respectivi sunt de capul lor, în primitivismul şi barbaria lor, care aminteşte de întunecatul ev mediu, a crede că UDMR şi autorităţile administraţiei din această parte a României nu văd şi nu aud, este o naivitate! Șirul profanărilor şi provocărilor este lung, pentru că autorii sunt înverşunați în urmărirea scopului lor. Dar acesta este lung și pentru că organele abilitate ale României suverane și democrate au manifestat o rușinoasă îngăduinţă, slăbiciune, indiferență.

Condamnăm atitudinea acestor organe!
Istoria cimitirului de la Valea Uzului a început în anii Primului Război Mondial. Acesta a fost înfiinţat de autorităţile austro-ungare, pentru înhumarea a 350 de militari maghiari căzuţi în luptele purtate în zona respectivă. După terminarea războiului şi întregirea României, cimitirul a fost preluat şi îngrijit de autorităţile române. Mai târziu, în perioada 1926-1927, Societatea Cultul Eroilor, ale cărei tradiţii sunt continuate astăzi de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, a amenajat la Valea Uzului un cimitir internațional, în care, alături de parcelele existente, au fost reînhumați cu onorurile cuvenite, militari de diferite naţionalităţi căzuţi în luptele din aceeași zonă. În total, cimitirul număra la acea dată 149 de eroi români (majoritatea din Regimentul 27 Infanterie şi Regimentul 4 Vânători) şi 1155 de ostaşi străini (794 de unguri, 108 germani, 4 ruşi, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni şi 242 neidentificaţi). S-a construit și o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces purta însemnele Societăţii Cultul Eroilor.
Decenii întregi, cimitirul nu a suferit deteriorări provocate intenționat și nici profanări. Aceasta până în anul 1994! Sub pretextul reamenajării şi reabilitării cimitirului, trimișii primăriei din Sânmartin au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi, austrieci. Unele cruci au fost date putregaiului într-o stivă îngrămădită la rădăcina unui brad, iar altele au fost făcute cenușă în rugul aprins într-un şanţ din afara cimitirului.
Mai mult! A fost doborât la pământ şi distrus obeliscul Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naţionale, în anul 1985. Locul nu a rămas însă gol. Pe acela a fost instalat un alt monument, cu inscripţia: „Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”. De atunci, intrarea în cimitir se face pe o poartă tipic secuiască. Finanţarea lucrărilor a fost asigurată cu fonduri de la comunitatea locală și de la Ministerul Apărării Ungar!
Biroul Executiv Central al Asociației Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”