Concurs național de eseuri la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”


La împlinirea a 200 de ani de la nașterea marelui revoluționar Nicolae Bălcescu, în spiritul apărării, promovării şi păstrării identităţii naţionale, Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea lansează concursul de creație literară „RESPECT FAŢĂ DE PATRIE”, ediţia a II-a, care se adresează elevilor şi profesorilor de pe întreg teritoriul țării, pasionaţi de istoria, cultura şi patrimoniul naţional.
Nicolae Bălcescu spunea acum 160 de ani: „Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul. O naţiune fără istorie este un popor încă barbar şi vai de acel popor care şi-a pierdut religia suvenirurilor”. În toate perioadele de existenţă ale neamului s-a pus accentul pe simţul patriotic, educaţie naţională care sunt trăsături pozitive de caracter. „Conştiinţa naţională este pulsul gândirii şi al raţiunii noastre, este fascicula de lumină cea mai preţioasă în această lume. Ea este lumina harului, a virtuţilor şi a inteligenţei noastre. Un mijloc de educaţie patriotică este limba maternă. Limba este coloana vertebrală a naţiunii, este tezaurul cel mai scump pe care îl moştenesc copiii de la părinţi”, ( V.Alecsandri) „măsura civilizaţiunii unui popor”, (M.Eminescu) „mijlocul universal al circulaţieii ideilor şi impresiilor”, (B.P.Haşdeu) „supremul product sufletesc al poporului” ( N.Iorga).
Mihai Eminescu spunea pe bună-dreptate ca „Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară`”.
La acest concurs pot participa elevi (secţiunea elevi) şi profesori (secţiunea profesori) fără limită de vârstă. Lucrarea (un eseu literar cu tema „Respect faţă de patrie”) de maxim trei pagini, fonturi Times New Roman cu caractere de 12, va fi trimisă împreună cu fişa de înscriere până la data de 22 noiembrie 2019 prin e-mail la adresele: memorialulbalcescu@yahoo.com și studiocreatie3@yahoo.com.
Juriul, constituit din critici literari, scriitori, publicişti, reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare va decide lucrările câștigătoare pentru fiecare secțiune în parte: elevi şi profesori. Se va puncta: originalitatea, respectarea adevărului istoric, creativitatea, patriotismul. Se vor acorda 3 premii pentru elevi (premiul I; II; III si 5 mențiuni), 3 premii pentru profesori( premiul I; II; III si 5 mențiuni) şi trofeul concursului, diplome de participare, pu­blicarea tuturor lucrărilor ­pre­miate în revista muzeului; câștigătorii vor fi invitați să participe la manifestările ce vor fi special pregătite în cursul lunii decembrie, fiind anunţaţi în timp util pentru festivitatea de premiere, ce va avea loc la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, vizitarea gratuită a expoziţiilor Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu” a tuturor participanţilor la concurs.
Mihaela Deaconu, consultant artistic