Comunicat de presă din partea Filarmonicii „Ion Dumitrescu” „Seară de operă” cu arii celebre


Luni, 8 octombrie 2018, ora 19.00, la Filarmonica „Ion Dumitrescu” sunteți invitați la o „Seară de operă”. Orchestra simfonică a Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Iurie Florea, vă va oferi un program de arii celebre din opere și operete în interpretarea baritonului Alexandru Aghenie. „Evgheni Oneghin” – P. I. Ceaikovski, „Lucia di Lamermoor” – G. Donizetti, „Faust” – Ch. Gounod, „Il Trovatore” – G. Verdi etc. Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.

Iurie Florea, absolvent al Conservatorului din Chişinău
Iurie Florea este absolvent al Conservatorului din Chişinău, promoţia 1986, şi a fost bursier al Conservatorului N. A. Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg. De-a lungul carierei a fost dirijor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău (1989-1996), unde a fost şi director artistic în perioada 1993-1996, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa (1992-1993) şi a colaborat cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Din 1996 este dirijor la Opera Naţională Bucureşti, iar în perioada 2007-2010 a fost director artistic al teatrului. Iurie Florea este laureat al Concursului Naţional de Dirijat (Premiul I, la ediţiile desfăşurate la Sinaia şi Constanţa), iar în 1992 a obţinut Premiul naţional „Ionel Perlea”. A întreprins turnee în ţări ca Ucraina, Rusia, Belarus, Estonia, Lituania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Coreea de Sud, China, Olanda, Turcia, Bulgaria, susţinând concerte de muzică de operă, cu lucrări simfonice şi vocal-simfonice.

Premii internaționale pentru baritonul Alexandru Agenie
S-a născut la 23 aprilie 1985 în Republica Moldova. Odată cursurile Liceului de arte (secţia canto) din Sf. Gheorghe absolvite în 2004, urmează cursurile Universităţii Transilvania din Braşov, Facultatea de Muzică, secţia canto clasic (cu licenţa în 2008), la clasa profesoarei Cristina Soreanu. În 2010, devine master di canto la Academia de Muzică din Bucureşti. Îşi va perfecţiona studiile cu baritonul Vladimir Dragoş din Republica Moldova. Parcurge cu dedicaţie toate treptele în arta cântului, de la poziţia de corist (în 2004) la Opera din Braşov, pînă, în 2008, tot aici, la aceea de artist liric. Debutează în 2009 la Academia de Muzică Bucureşti, în opera Traviata de Giuseppe Verdi, cînd începe, pînă în 2012, un şir de turnee în Italia cu Teatrul liric „Elena Teodorini“ din Craiova. În 2010, debutează la Opera din Braşov, în rolul Valentin care va deveni, pentru el, emblematic (Faust de Charles Gounod). Mai debutează în rolul Baronul Douphol (Traviata de Giuseppe Verdi), în mai multe teatre de operă din Italia (Magenta, Monza, Como). Un debut de excepţie este pentru Aghenie rolul Enrico Ashton din opera Lucia din Lammermoor de Gaetano Donizetti (Como, Jesi, Fermo, Pavia, Ravenna). Tot în Italia primeşte angajamente între 2012 (decembrie) – 2013 (mai), debutînd în rolul Contelui di Luna (Trubadurul de Giuseppe Verdi) cu care face turul Lombardiei, pentru ca în 25 mai 2013 să interpreteze acelaşi rol la Teatro Nuovo din Milano şi apoi, în luna iulie, acelaşi an, la Arena (Teatro all’aperto) din Como.
Întors în ţară, în 2013 intră în rolul principal din opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini. Tot acum se lansează şi în muzica de operetă, inter­pre­tînd rolurile Contele Danilo Danilovici (Văduva veselă de Franz Lehar), Tassilo (Contesa Maritza) şi Prinţul Edwin (Silvia), operete de Emeric Kalmann, montate la Opera din Braşov. Tînărul bariton mai are în palmares şi alte premii: în 2011 – Premiul Special şi Bursa de Studii la Concursul internaţional „Arturo Toscanini“ – Manfredonia, Italia, Premiul Special al Juriului la Concursul „Petre Ştefănescu-Goangă“– Bucureşti, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto – Piatra Neamţ; în 2012 – învingător la Concursul pentru Tinerii Artişti Lirici din Europa As.Li.Co., Como, Italia.

Posting....