CNS CARTEL ALFA SE OPUNE CREȘTERII salariului minim pe economie!


Sindicaliștii cer 200 lei pentru toți salariaţii și consideră că măsura, în forma propusă de guvern, este discriminatorie
Într-o luare de poziție oficială, cea mai mare confederație sindicală din țară se opune public majorării gândite și propuse de Guvern a salariului minim pe economie.
„Rata inflației a ajuns, în aprilie, la 13,8% comparativ cu aprilie 2021. Preţurile la cele mai multe produse de bază au crescut cu procente între 20 şi 80%. De la o zi la alta, preţurile sunt mai mari, iar salariul minim acoperă din ce în ce mai puţin din valoarea coşului de trai, determinând sărăcirea accelerată a lucrătorilor. Peste 40% din contracte sunt la nivelul salariului minim, iar 9 din 10 români câştigă sub salariul mediu de aproximativ 3.500 lei net. În acest context, Guvernul a propus un proiect de OUG cu intenţia de a sprijini lucrătorii vulnerabili, conform Notei de fundamentare. Astfel, angajatorii vor putea majora opțional cu 200 RON salariul lucrătorilor plătiţi cu salariul minim, sumă la care nu vor plăti taxe sau impozite.
În fond, gândirea este benefică, doar că această majorare, aşa cum o prevede propunerea de OUG, se poate aplica doar salariaţilor încadraţi cu salariul minim de 2.550 RON brut. De ce un salariat plătit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi în aceeaşi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea coşului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană în decembrie 2021) plasează lucrătorii într-o situaţie de vulnerabilitate.
În al doilea rând, limitarea aplicării acestei creşteri pentru un singur nivel salarial va contribui la perpetuarea discrepanțelor salariale din România. Faptul că nu se acordă această deductibilitate tuturor angajaţilor, ci numai celor cu salariul minim, va avea drept consecinţă imediată încălecarea salariilor în plaja 2.550-2.850, demotivând lucrătorii. Se repetă astfel greşelile din aplicarea legii salarizării bugetare din 2010 până în 2017, de data aceasta în sectorul economic.
În al treilea rând, măsura se aplică doar lucrătorilor cu salariul minim din sectorul economic, cu toate că şi în sectorul public avem numeroși salariaţi încadraţi cu salariul minim. Cu ce este mai vulnerabil un lucrător din sectorul privat care merge acasă cu 1.524 lei, în raport cu un lucrător din sectorul public care la sfârşit de lună primeşte tot 1.524 lei?
Este de subliniat ca aplicând astfel de politici publice, angajatorul este încurajat să continue să ofere salariul minim, mizând că, de la an la an, vor exista astfel de artificii legale care vor permite o creștere a nivelului minim de salarizare, fără o îmbunătățire categorică a vieții angajaților. În plus, consecinţele vor fi resimţite şi la pensie prin diminuarea punctajului.
Atât în cadrul Comisiilor de Dialog Social cât și în Consiliul Economic şi Social, am solicitat modificarea proiectului de OUG. CNS Cartel ALFA solicita acordarea unei măriri pentru toţi salariaţii, fără discriminare, prin aplicarea unei deductibilități de 200 lei! Cerem public ca acest act normativ să fie adoptat integrând propunerile partenerilor sociali”, se arată în motivarea CNS Cartel Alfa.
Sursă foto: Arhivă